Hlavní obsah

Podle právníků testy ukázaly, že Semenyaová může závodit s ženami

JOHANNESBURG

Právníci jihoafrické atletky Caster Semenyaové oznámili v místní televizi, že testy pohlaví prokázaly, že devatenáctiletá půlkařka smí závodit jako žena. Semenyaová nicméně musí čekat na oficiální stanovisko Mezinárodní atletické federace IAAF, která analyzuje vlastní lékařské testy.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Caster Semenyaová se zlatou medailí z mistrovství světa

Článek

Tým doktorů kolem úřadující mistryně světa prý prozkoumal výsledky testů, které byly získány loni po MS v Berlíně, a porovnal je s dalšími testy z letošního února. "Došli jsme podle toho, co jsme viděli, k závěru, že Caster je oprávněna startovat v ženských atletických soutěžích," oznámil atletčin právník Benedict Phiri.

Velkým zklamáním byl pro Semenyaovou zákaz startu minulý týden ve Stellenboshi, kde plánovala návrat na dráhu. IAAF jí doporučila, aby do definitivního oznámení výsledků analýzy nikde nezávodila. Verdikt by měl být zveřejněn v červnu. Semenyaová už si naplánovala první závody od šampionátu v Berlíně na 24. června do Zaragozy.

Aféra kolem Semenyaové se táhne od berlínského šampionátu, kde razantní zlepšení a muskulatura jihoafrické běžkyně vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví. IAAF nařídila provést testy už před finálovým závodem, v němž Semenyaová s velkým náskokem triumfovala.

Reklama

Související témata: