Hlavní obsah

Do Ostravy na Zlatou tretru přiletí i jamajský sprinter Powell

OSTRAVA

Po Usainu Boltovi představili pořadatelé atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava druhou hlavní hvězdu, kterou bude jamajský sprinter Asafa Powell. Třetí nejrychlejší muž planety s osobním rekordem 9,72 sekundy ve Vítkovicích poběží 100 metrů, v jehož rámci mu organizátoři oficiálně změří i běh na 100 yardů, což je 91,44 metru.

Článek

Sedmadvacetiletý Jamajčan je ověnčen řadou úspěchů. Je olympijským vítězem i mistrem světa ve štafetě, čtyřikrát v kariéře překonal světový rekord a s časem 9,72 drží třetí místo v historických tabulkách. "Je to sen všech pořadatelů na celém světě, mít na mítinku Usaina Bolta a Asafu Powella," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf pořádající agentury Miroslav Černošek.

Powell už na Zlaté tretře účinkoval v roce 2005 a jako první sprinter na českém území se na stovce dostal pod hranici deseti sekund. Tehdejší čas 9,85 o pět dnů později stlačil v Aténách ještě o osm desetin a vytvořil světový rekord. "U nás tehdy ale zaběhl světový rekord v zimě a dešti," s úsměvem zavzpomínal manažer mítinku Alfons Juck na poslední Powellův start v Ostravě, který provázela velká nepřízeň počasí.

Powell je výjimečný i tím, že se v kariéře na stovce už šedesátkrát dostal pod deset sekund. Organizátoři sní o tom, že v Ostravě zaútočí na loňský Boltův rekord mítinku 9,77. "Bavili jsme se s jeho manažerem, jestli by si v Ostravě nechtěl zaběhnout v lepších podmínkách než před pěti lety, a podařilo se nám dohodnout. Manažer Asafy tvrdí, že má dobrou formu a je schopen se přiblížit k časům Usaina Bolta," uvedl Juck.

Bolt v Ostravě poběží na netradiční trati 300 metrů. O tom, že by obě hvězdy nasadili do společné disciplíny, pořadatelé neuvažovali. "Kdyby měli běžet proti sobě, tak ekonomické podmínky by byly úplně jiné. Na druhou stranu jsme chtěli divákům rozložit zážitek, že se každý představí v jiné disciplíně. Ale do budoucna to nevylučujeme," řekl Juck.

Podle něj se chce Powell v Ostravě dostat svým časem hluboko pod deset sekund. Juck míní, že všeobecně letos výkonům hvězd na Zlaté tretře může přát fakt, že není mistrovství světa. "Atleti jako Bolt nebo Powell se více mohou zaměřit na mítinky," upozornil. "Dobře nám zapadá i to, že Diamantová liga začíná už v polovině května a ještě těsně před námi je její mítink v Šanghaji. Odtud do Ostravy přiletí i Bolt," upřesnil Juck.

Vysokou úroveň má mít i ženská stovka. Na ní se představí stříbrná olympijská medailistka Jamajčanka Sherone Simpsonová a letošní vicemistryně světa z haly na 60 metrů Laverne Jonesová z Panenských ostrovů. Obě mají překonat rekord mítinku 11,03.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články