Hlavní obsah

Špotáková se stala jednou z tváří Diamantové ligy, v sezóně chce víc odpočívat

PRAHA

Vysoké postavení Barbory Špotákové v hierarchii atletický hvězd dokazuje její zařazení mezi čtrnáct ambasadorů prvního ročníku Diamantové ligy, což je nový seriál nejprestižnějších mítinků. Světovou rekordmanku čeká letos sedm „diamantových“ vystoupení, přičemž zavítá i na mítinky jako je třeba slavná curyšská Weltklasse, kde pořadatelé obvykle ženský oštěp vůbec nezařazovali.

Článek

„Je to velká věc, jsem z toho nadšená,“ okomentovala olympijská vítězka skutečnost, že se ocitla ve společnosti tak slavných atletů jako jsou Usain Bolt, Tyson Gay, Kenenisa Bekele, Steven Hooker, Asafa Powell, Blanka Vlašičová, Sanya Richardsová či Jelena Isinbajevová.

„Demonstruje to Bářino vysoké renomé. Pro nás bylo důležité ošetřit, na kterých závodech bude oštěp. Když jsme zjistili, že program zapadá do Bářina plánu,  neváhali jsme,“ doplnil manažer oštěpařky Libor Varhaník a připomněl, že „ambasadorství“ přinese olympijské vítězce i benefity, třeba v podobě letenky první třídou na vzdálenější podniky Diamantové ligy.

„Těším se na curyšské finále 19. srpna, protože to bude asi poslední start v sezóně,“ říkala s úsměvem. „Házet před nabitými tribunami Letzigrundu musí být něco výjimečného. Ráda pojedu i do Říma, kde jsem ještě nikdy nebyla, a na mistrovství Evropy do Barcelony,“ zmínila Špotáková vrchol sezóny, kde se od ní očekává medaile a bude obhajovat stříbro z Göteborgu.

Nezbyde čas na soukromé aktivity

Oštěpařka jde do sezóny s tím, že nechce být unavená jako v minulých letech. „Budu se víc šetřit a odpočívat, v každém závodě není třeba hodit sedmdesát metrů. Asi nebude čas na tolik soustředění a z mého soukromí zřejmě vypadnou grilovací zábavy s kamarády nebo tradiční volno na Slapech, kam jsme jezdili s přítelem Lukášem. Možná ale všechno doženu koncem srpna, protože mám sezónu napěchovanou do perných tří měsíců, ale v závěru léta bych už měla mít volno,“ přemítala osmadvacetiletá atletka.

První start ji čeká při Diamantové lize 14. května v Dauhá, a tak nyní finišuje v přípravě. Má za sebou několikero soustředění a o víkendu odjíždí na další do Maďarska, jenže v posledních dnech se tradičně ozvala achilovka. „Divila bych se, kdyby touto dobou nezabolela. Snad se to spraví, abych mohla v Debrecínu házet,“ doufala svěřenkyně trenére Rudolfa Černého.

S Polkou Madejczykovou je fajn

V jeho skupině panuje pohoda. Tréninky šly nahoru díky přítomnosti talentované Ireny Šedivé a juniorského rekordmana Jakuba Vadlejcha, ale i připojením polské oštěpařky Barbary Madejczykové. „Je to vzájemně užitečné. Něco jsme jedna od druhé převzaly a hlavně ona je velice pozitivní člověk. Pořád se smějeme, i když to teď asi ovlivní tragédie letadla s polským prezidentem,“ uvedla jablonecká rodačka.

O dalších soupeřkách moc informací nemá. „Ruska Maria Abakumovová házela daleko už v únoru a jsem zvědavá, jestli začne závodit i na Diamantových ligách. Z mého pohledu by to bylo lepší. Měla bych přehled o její formě a nečekala bych, s jakou formou se objeví na šampionátu, když se před tím týdny někde schovávala,“ připomněla závodnice pražské Dukly obvyklý scénář své největší soupeřky.

Ač patří Špotáková mezi nejlépe zabezpečené české sportovce, bydlí na duklácké ubytovně pod Juliskou. „Přestavujeme pražský byt a ještě není obyvatelný, kolikrát to byla docela dřina. Třeba když bylo potřeba vynosit sádrokartóny do pátého patra, ale jinak s tím má větší starosti Lukáš,“ přiznala. „Proto jsme zatím odložilo stavbu domku v Unhošti, dohromady by to nebylo možné,“ dodala.

Ambasadoři Diamantové ligy
Barbora Špotátoková, Usain Bolt, Sanya Richardsová-Rossová, Kenenissa Bekele, Tyson Gay, Steven Hooker, Jelena Isinbajevová, Asafa Powell, Andreas Thorkildsen, Blanka Vlašičová, Allyson Felixová, Shelly - Ann Fraserová, Tero Pitkamäki, Valerie Viliová.
Závodní program Barbory Špotákové
14. 5.: Dauhá - DL, 25. 5.: Turnov, 27. 5.: Zlatá tretra, 10. 6.: Řím - DL, 14. 6.: Memoriál Josefa Odložila, 19. 6.: ME družstev v Budapešti, 3. 7.: Eugene - DL, 10. 7.: Gateshead - DL, 17. 7.: mistrovství ČR v Třinci, 22. 7.: Monako - DL, 27. 7.-1. 8.: ME v Barceloně, 13.-14. 8.: Londým - DL, 19. 8.: Curych - DL.

Reklama

Související témata: