Hlavní obsah

Další běžeckou perlou Zlaté tretry je keňský osmistovkař Rudisha

Milan NovotnýSport.cz

Květnová Zlatá tretra může složením disciplín a jejich obsazením zářícími hvězdami připomínat běžecký festival. Jeho aktéry ale nebudou jen avizovaní Jamajčané Usain Bolt či Asafa Powell. Naopak, na tradiční ostravský mítink, který je v nadcházející sezóně součástí seriálu IAAF World Challenge, přicestuje řada dalších běžeckých osobností.

Foto: www.iaaf.org

Keňský půlkař David Rudisha (vpravo) se zařadil mezi hlavní hvězdy Zlaté tretry.

Článek

Pořadatelé zařadili ve čtvrtek 27. května do hlavního programu v kategorii mužů jen běhy a manažer mítinku Alfons Juck má pro to své vysvětlení. „Hlavní důraz klademe díky skvělým Jamajčanům Boltovi a Powellovi na sprinty, ale zároveň chceme, aby špičkovou úroveň dosáhly i ostatní běhy,“ říká Juck.

„Dalším důvodem sázky na běhy je skutečnost, že když si dala pauzu Jelena Isinbajevová, nenabízejí skoky a technické disciplíny hvězdy největší velikosti. Ostatně tretra jako taková symbolizuje hlavně běh. V minulosti dokonce existovala anketa o nejlepšího běžce Evropy, jejíž vítěz dostával od ostravských organizátorů právě zlatou botičku. Letos proto chceme úrovní mítinku na někdejší časy určitým způsobem navázat,“ pokračoval manažer.

Ostrava bude v úvodu sezóny jedinou Boltovou zastávkou v Evropě

Tuto filozofii naplňují jednak i dva dříve ohlášení atleti. Prvním je kubánský světový rekordman v běhu na 110 metrů překážek Dayron Robles, který se naposledy blýsknul zlatou medailí na nedávném halovém mistrovství světa v Dauhá. Další běžeckou megastar je keňský rodák s americkým pasem Bernard Lagat, který na trati 3000 metrů v březnu rovněž vybojoval halový titul, a loni v létě na MS v Berlíně získal na „pětce“ stříbro.

Asafa Powell (vpravo) při rozběhu na 100 metrů na MS v Berlíněfoto: Reuters/Phil Noble

Pořadatelé rovněž oznámili soupeře, s nimiž by se měl na stovce utkat Powell. Jedním z nich je jeho krajan a stříbrný medailista z MS 2005 Michael Frater, který si v olympijském finále v Pekingu, kde doběhl šestý, vytvořil osobní rekord 9,97 sekundy. Jamajskému dvojbloku se pokusí vzdorovat dva britští vítězové z Ostravy z minulých let - Mark Lewis-Francis vyhrál v roce 2003 za 10,07 a Craig Pickering před dvěma lety za 10,16.

Největší zájem ale bude v Ostravě budit fenomenální Bolt, který si na vítkovickém stadionu vyzkouší netradiční třísetmetrovou trať. Jeho letošní program měl začít o uplynulém víkendu v Kingstonu sprinterskou štafetou, ovšem kolegové trojnásobného světového rekordmana a držitele stejného počtu zlatých olympijských medailí i titulů mistra světa pokazili předávku, takže se představí až při dalším štafetovém klání ve Filadelfii.

Na prvního máje se největší hvězda světové atletiky a zřejmě i světového sportu současnosti vrátí do Kingstonu a na domácím kolbišti si vyzkouší dvoustovku. Poloviční trať by si měl „jamajský blesk“ zaběhnout v korejském Tegu, dějišti MS 2011. Z Koreje se přesune do čínské Šanghaje, kde bude na dvoustovce hlavní hvězdou mítinku Diamantové ligy. Pak se už počtvrté v historii objeví v Ostravě, která bude v první části sezóny jeho jedinou evropskou zastávkou. Pořadatelé si od něj na třístovce slibují překonání nejlepšího světové výkonu.

Hlavní kandidát na překonání Kipketerova světového rekordu

Atletické statistiky světové rekordy na této trati neevidují. Nejlepší čas na ní dosáhl legendární americký sprinter Michael Johnson, který před deseti lety zaběhl v jihoafrické Pretorii 30,85. „Když Usain jeho čas překoná, budeme to za světový rekord považovat. Pokud nepřijde nějaké vyloženě nepříznivé počasí, měl by Johnsonův výkon na osmdesát procent zdolat,“ dodal Juck.

Usain Bolt oslavuje na MS v Berlíně triumf ve štafetě na 4x100 metrů.foto: Reuters/Phil Noble

Dalším diváckým tahákem bude dozajista keňský půlkař David Rudisha, který jako úřadující světová jednička přijede do Ostravy obhajovat své loňské prvenství. Jedenadvacetiletý Rudisha je podle atletických expertů hlavním kandidátem na případné překonání světového rekordu Wilsona Kipketera, který ho od roku 1997 drží časem 1:41,11.

Rudisha, jehož otec Daniel získal stříbro v keňské štafetě na 4x400 metrů na OH 1968 v Mexiku, nehodlá letos příliš plýtvat starty. Sezónu odstartoval v Melbourne, kde v sólo běhu vytvořil zatím nejlepší čas roku 1:43,15 minuty, a jeho nejbližším představením se stane 14. května premiérový mítink Diamantové ligy v Dauhá. Potom se objeví až v Ostravě.

Organizátoři věří, že by Keňan mohl zaútočit na rekord Zlaté tretry, který od roku 2003 drží časem 1:43.24 jeho krajan Wilfred Bungei. Rudishovi by se to s pomocí diváků mohlo na potřetí podařit - v roce 2008 v Ostravě skončil druhý za 1:44,47 a loni vyhrál časem 1:44,09. „Jsem rád, že se můžu zase vrátit na tak věhlasný mítink. Formu mám v úvodu sezóny dobrou, ovšem na konci května bych měl být připravený na kvalitní čas,“ uvedl Rudisha.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
výška:Blanka Vlašičová (Chor.)
oštěp:Barbora Špotáková (ČR)

Reklama

Související témata: