Hlavní obsah

Chodec Fernandez má dvouletý trest za držení dopingových látek

MONTE CARLO

Přední světový chodec Francisco Javier Fernandez ze Španělska dostal dvouletý zákaz startů kvůli držení dopingových látek. O trestu pro stříbrného olympijského medailistu z dvacetikilometrového závodu na hrách v Aténách 2004 a sedmého muže z předloňské olympiády v Pekingu informovala světová federace IAAF. Neupřesnila přitom, jaké látky a za jakých okolností byly u Fernandeze objeveny.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Španělský chodec Francisco Javier Fernandez (vpravo) a Mexičan Eder Sanchez (druhý zprava) během závodu MS na 20 km

Článek

Podle agentury APA byl dvojnásobný mistr Evropy a trojnásobný vicemistr světa Fernandez zapleten do dopingového skandálu, v němž ústřední roli sehrál peruánský lékař Walter Viru. Případ španělští vyšetřovatelé odhalili v roce 2009 a Fernandez se v únoru přiznal, že si obstaral dopingové prostředky. Od spolupráce s úřady si sliboval nižší trest.

Distanc začal třiatřicetiletému Fernandezovi platit zpětně od 11. února a vyprší mu tedy před londýnskou olympiádou v roce 2012, automaticky to ale pro něj znamená diskvalifikaci z příštích her. Mezinárodní olympijský výbor neumožní účast nikomu, kdo si v olympijském cyklu odpykal kvůli porušení pravidel o dopingu delší než půlroční trest.

Reklama

Související témata: