Hlavní obsah

Německý vytrvalec chce uběhnout pražský maratón pozpátku

PRAHA

Trochu bláznivý a možná i těžko uskutečnitelný projekt, který je však motivován ušlechtilým cílem, hodlá při blížícím se Mezinárodním pražském maratónu předvést šestačtyřicetiletý amatérský vytrvalec Ralf Klug. Na absolvování tradičního a oblíbeného závodu by nebylo nic tak zvláštního, kdyby v Praze žijící rodák z německého městečka Kandern nehodlal distanci dlouhou 42,195 kilometrů zvládnout během pozpátku.

Foto: praguemarathon.com

Nápad Ralfa Kluga běžet maratón pozadu se uskuteční v neděli 9. května.

Článek

Jak vás napadlo běžet maratón tak nepřirozeným způsobem?

Nápad se zrodil po afterparty na březnovém Pražském půlmaratónu. V hlavě jsem ho nosil už několik let, ale když jsem se tenkrát ráno probudil, našel jsem si podrobnosti o běhání pozadu na internetu a řekl si, že je čas to uskutečnit. Každý běhá dopředu, tak proč nezkusit pozpátku. Na světě takhle maratón zvládlo jen asi deset lidí.

Jakou motivaci máte k takovému neobvyklému výkonu?

Běhal jsem odjakživa a svou zálibu se většinou snažím spojit s něčím prospěšným, třeba s charitativní organizací. Napadlo mě, že kdyby zkusil něco zvláštního, byla naděje na větší zisk. Na maratón pozpátku jsem získal sponzora bezpečnostní agenturu Green Guard, která za každý odběhnutý kilometr vyplatí tři tisíce korun. Věřím, že závod odběhnu celý a pořádně se prohnou... Výsledná částka půjde na konto dětského domova v Žatci a z peněz bude financován zájezd do egyptského klubu Robibson. Proto je mým cílem závod dokončit.

Jaké máte vůbec běžecké zkušenosti a výsledky?

Do třiadvaceti let jsem měl na kontě asi dvacet maratónů, nejlépe jsem běžel těsně pod tři hodiny. Dokonce jsem si ve Švýcarsku vyzkoušel stokilometrový ultramaratón. Jenže pak přišla svatba, děti, povinnosti a s běháním byl konec. Bez sportu jsem ale nevydržel - věnoval jsem se třeba rogalovému létání a nebo dálkovým jízdám na horském kole. Když děti odrostly, vrátil jsem k běhu a bez tréninku zvládl Pražský mezinárodní maratón.

Kolik jste toho pozpátku už naběhal?

S tréninkem jsem začal 1. dubna a zatím jsem nejvíc uběhl třiadvacet kilometrů. Dohromady jich mám nastřádáno sedmasedmdesát, a to je už víc než maratón...

Běžet pozadu není nic snadného. Nebojíte se, že vás při tom bude bolet za krkem?

Ani ne, asi mě vede nějaká vyšší moc... Nepoužívám ani zpětná zrcátka a ještě jsem neupadl.

Co říkají vašemu úmyslu vytrvalci?

Zaregistroval jsem rozdílné reakce. Většina z vytrvaleckého tábora mi tvrdí, abych na takový pokus zapomněl, že to nemůžu dát, protože nemám dost natrénováno. Povzbudil mě ale jeden kamarád, který mi vzkázal, že jestli to má někdo uběhnout, tak jedině takový blázen jako jsem já...

V jakém čase myslíte, že maratón běžící se často po hrbolatých pražských kostkách, zvládnete?

Budu vybíhat pět minut před startem celého maratónského pole, abych se s ostatními v tlačenici nezamotal. Světový rekord v maratónu pozpátku je 3:43:39, ale já mám na to limit sedm hodin.

Reklama