Hlavní obsah

Největší hvězdou Odložilova memoriálu bude oštěpařka Špotáková

PRAHA

Světová rekordmanka a olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková bude největší hvězdou Memoriálu Josefa Odložila EAA Premium Meeting. Již sedmnáctý ročník slavného mítinku se uskuteční v pondělí 14. června na pražském stadiónu Juliska.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková

Článek

"Kromě Báry Špotákové máme potvrzen start několika dalších nejlepších českých atletů," řekl na úvod čtvrteční tiskové konference Miroslav Ševčík, ředitel mítinku.

Letos se bude v hlavním programu soutěžit ve dvanácti disciplínách (muži: 1500 m, 110 m přek., 400 m přek., 3000 m SC, dálka, koule a 200m do 23 let, ženy: 200 m, 800 m, 400 m přek., oštěp a 200 m do 23 let). "Dříve jsme pořádali kolem sedmnácti závodů, kvůli několika změnám jsme však nakonec museli snížit jejich počet na dvanáct," vysvětloval Ševčík.

"Evropská atletická asociace (EAA) od letošní sezóny rozšířila počet oceňovaných atletů. Místo prvních tří jich musíme odměnit šest. Takže náklady na každou disciplínu se téměř ztrojnásobily," líčil dál Ševčík. Pak nám EAA také nařídila, které disciplíny máme uspořádat.  Z těch, co nám přidělili, se mi sedm nelíbilo. A tak začal výměnný obchod s dalšími mítinky. Všech sedm se mi nakonec podařilo vyměnit," pochvaloval si.

Zúčastní se překážkář Svoboda i dálkař Novotný 

A kdo z české atletické špičky se na Odložilově memoriálu ještě představí? V závodě na 110 metrů překážek se objeví Petr Svoboda, pátý muž z letošního halového mistrovství světa. V dálkařském sektoru budou o co nejlepší umístění bojovat Roman Novotný a Štěpán Wagner. V běhu na 400 metrů překážek by na startu neměla chybět Zuzana Hejnová. Její největší soupeřkou bude Američanka Lashinda Demusová, dvojnásobná vicemistryně světa.

Hlavním závodem bude již tradičně běh na 1500 metrů, v němž získal Josef Odložil stříbro na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964. V rámci mítinku proběhne i závod vozíčkářů na 1500 m, soutěž handikepovaných v hodu oštěpem a nově se uskuteční i běh veteránů na 1500 metrů. Vstupenky budou jako v předchozích letech zdarma a budou slosovatelné.

Reklama

Související témata: