Hlavní obsah

Rakouská maratonkyně odmítla na dovolené dopingový test a končí

Rakouská maratonkyně Eva-Maria Gradwohlová se minulý týden během dovolené v Chorvatsku odmítla podrobit dopingové zkoušce a následně ukončila kariéru. Sedmatřicetiletá atletka tak přijde o účast na mistrovství Evropy v Barceloně, kam se kvalifikovala díky vítězství v dubnovém maratonu v Linci v čase 2:34:10.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Maraon - ilustrační foto

Článek

Místo šampionátu ji čeká disciplinární řízení, protože odmítnutí kontroly se rovná pozitivnímu dopingovému testu. "Už mě unavuje každý den oznamovat, kde jsem a co dělám, a čekat hodinu, jestli půjdu na doping. Vynechala jsem test, takže ponesu následky, ale stojím si za svým," uvedla běžkyně s tím, že byla na výletu s přáteli, když za ní dorazili dopingoví komisaři.

"Nechtělo se mi ten výlet odkládat. Chtěl jsem si užít dovolenou, ale to je pro vrcholového sportovce nemožné," řekla přítelkyně nechvalně proslulého trenéra rakouských lyžařů a biatlonistů Waltera Mayera, jenž má doživotní distanc za dopingové praktiky.

Gradwohlová se začala věnovat maratonu na vrcholové úrovni až v 34 letech, předloni skončila na olympiádě v Pekingu na 57. místě.

Reklama