Hlavní obsah

Dvojice čtvrtkařek se pokusí vymazat letitý rekord Zlaté tretry, který drží Táňa Kocembová

Milan NovotnýSport.cz

Tři týdny před 49. ročníkem atletického mítinku Zlatá tretra odtajnili pořadatelé další velká jména, která mají přitáhnout ostravské diváky. Nejen skvělí sprinteři a překážkáři dodají podniku zařazeného do kategorie IAAF World Challenge potřebný třpyt, ale postarají se o to třeba i čtvrtkařky nebo vytrvalci.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Keňan Joseph Ebuya jásá po vítězství na krosovém mistrovství světa.

Článek

I když o sezóně, v které chybí mistrovství světa nebo olympiáda, prohlašoval trojnásobný světový rekordman Usain Bolt, že ji nebude brát vážně, tak hned v jejím úvodu zaběhl v Kingstonu úžasnou dvoustovku v čase 19,56 sekundy. To slibuje v podání fenomenálního Jamajčana skvělé vystoupení v Ostravě, kde se představí na netradiční třísetmetrové trati, které může skončit i překonáním nejlepšího světového času.

Soupeři pro Bolta

Už se začínají rýsovat i soupeři pro majitele tří zlatých medailí z olympiády a držitele stejného počtu titulů z loňského mistrovství světa. Jedním z nich je Boltův kamarád a tréninkový partner Jermaine Gonzales, který si nedávno časem 45,22 zaběhl svou nejrychlejší čtvrtku od roku 2006. Další místo zaujme africký rekordman na 400 metrů Gary Kikaya z Konga. Síly s Boltem změří, i když jen nepřímo, domácí sprinteři. V B-běhu řídce vypisované trati se představí držitel nejrychlejšího českého času Jiří Vojtík, Pavel Jiráň a talentovaný Pavel Maslák.

Jedním z vrcholů mítinku, který se na vítkovickém stadiónu koná ve čtvrtek 27. května, bude souboj zlaté a stříbrné z finále běhu na čtyři sta metrů na OH v Pekingu v podání Britky Christine Ohuruoguové (osobní rekord 49,61 s) a Jamajčanky Shericky Williamsové (49,32). Prvně jmenovaná kromě toho vyhrála i MS 2007 v Ósace, její soupeřka byla zase druhá na loňském MS v Berlíně.

Britka již v Ostravě byla, vyhrála v roce 2008 za 51,08, Jamajčanka bude mít naopak premiéru. Obě jsou členky manažerských skupin sprinterských hvězd. Ohuruoguová patří pod křídla Rickyho Simmse (mj. Bolt) a Williamsová zase Paulu Doylovi (mj. Asafa Powell). Obě se sejdou již 14. května v úvodu Diamantové ligy v Dauhá. „Trénink se mi v zimě povedl, tak proč si ostravské vítězství nezopakovat. Bude to moje první letošní evropská čtvrtka, pro léto mám jasný cíl, chci získat zlato na evropském šampionátu v Barceloně,“ prozradila Ohuruoguová.

Usain Bolt oslavuje svým typickým stylem triumf na MS v Berlíně.foto: ČTK/AP/David J. Phillip

Na „tretře“ půjde sice o začátek sezóny, ale útok na rekord mítinku, který drží Táňa Netoličková (dříve Kocembová) časem 49,67 ještě z roku 1983, nemusí být nereálný. Je to zároveň dosud jediný dosažený čas pod 50 sekund ve Vítkovicích. Chybět nebude domácí Denisa Rosolová, která v hale našla čtvrtku jako svou novou disciplínu (účast v semifinále HMS), stejně ani další úspěšná štafetmanka Zuzana Bergrová.

Trojku obohatí senzační vytrvalec Ebuya

Ve dvou disciplínách došlo k výraznému posílení startovní listiny. V Zátopkově memoriálu na 3000 metrů poběží vedle již ohlášeného halového amerického mistra světa Bernarda Lagata i Keňan Joseph Ebuya, který je považovaný za senzační postavu vytrvalostních běhů současnosti. Na svém kontě má vítězství z březnového mistrovství světa v krosařů v Polsku, v lednu porazil na krosu v Edinburghu i Kenenisu Bekeleho.

Ebuya, který vyrostl z bezejmenného amatéra až do hvězdy světového formátu, je momentálně považovaný za vytrvaleckou jedničku. Na tretře už běžel dvakrát, v roce 2007 byl pátý na 5000 metrů (13:09,01), ale památné je jeho vystoupení z roku 2006, kdy dvě stě metrů před cílem předčasně finišoval a oslavoval, ale nakonec doběhl v závodě 3000 metrů druhý (7:38.12). „Mám za sebou nejlepší krosovou sezónu v kariéře a doufám, že se to projeví i na dráze. Chci u vás zaběhnout co nejrychlejší čas, i když vím, proti komu poběžím. Osobní rekord je nicméně mým jednoznačným cílem,“ vzkázal pořadatelům Keňan.

V kladivářském Memoriálu Skolimowské, který je na programu o den dřív než hlavní menu Zlaté tretry, bude mít polská světová rekordmanka Anita Wlodarczyková soupeřku jak se patří. Je jí mistryně světa z roku 2007 a stříbrná z MS 2009 Němka Betty Heidlerová, která je držitelkou národního rekordu 77,12 metrů. Obě se před Ostravou sejdou dvakrát - v Halle 15. května a o čtyři dny později v korejském Daegu. Z českých vrhaček dostane šanci Kateřina Šafránková.

Německá kladivářka Betty Heidlerová posílila startovní listinu Memoriálu Skolimowské.foto: ČTK/AP/ČTK/AP

Hlavní tribuna je vyprodaná

V závodě na 800 metrů přibyla ke světové jedničce Davidu Rudishovi z Keni zajímavá konkurence ze střední Evropy. Souboj bude v nabitém večeru ostrou prověrkou pro nejlepšího domácího půlkaře Jakuba Holušu. Síly s ním změří i Slovák Jozef Repčík, Maďar Tamás Kazi i oba rychlí Poláci Adam Kszczot (bronzový z HMS v Dauhá) a Marcin Lewandowski.

Fanoušky bude zajímat, že hlavní tribuna je už obsazená, a k stání se zatím prodalo přes 2000 lístků. Nyní jsou v prodeji vstupenky za 90 korun a podle zpráv z Ticketportalu je o ně solidní sháňka i v Polsku a na Slovensku. Největší zájem je o sektory D4 a E1. Mnoho volných míst tam už nezůstalo. Pořadatelé doporučují i oddělení B3, kde se dá detailně sledovat nejen počínání Barbory Špotákové a Jiřiny Ptáčníkové, ale i podstatná část třístovky s Boltem. Na D3 si zase diváci mohou z bezprostřední blízkosti vychutnat Jamajčanovy předstartovní rituály.

„Z každého sektoru budou mít diváci jiný výhled a právě výběrem disciplín jsme se jim snažili vyjít co nejvíc vstříc. Každý sektor nabízí nějaký bonbónek a doufám, že si je fanoušci náležitě užijí,“ dodal ředitel mítinku a trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
Joseph Ebuya (Keňa)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
400 m:Christine Ohuruoguová (Brit.)
Shericka Williamsová (Jam.)
100 m přek.:Lolo Jonesová (USA)
výška:Blanka Vlašičová (Chor.)
oštěp:Barbora Špotáková (ČR)
kladivo:Anita Wlodarczyková (Pol.)
Betty Heidlerová (Něm.)

Reklama