Hlavní obsah

V Rakousku zahájili dopingové řízení s bývalou atletkou Grafovou

VÍDEŇ

Rakouská antidopingová agentura zahájila řízení s bývalou elitní půlkařkou Stephanií Grafovou. Někdejší velká soupeřka Ludmily Formanové je podezřelá z toho, že během své kariéry spolupracovala s kontroverzní vídeňskou laboratoří Humanplasma.

Článek

Stříbrná medailistka z olympijských her v Sydney a dvojnásobná nejlepší sportovkyně Rakouska přiznala, že jí v laboratoři koncem roku 2003 odebrali krev. Nyní sedmatřicetiletá Grafová však popřela, že by si ji nechala vrátit, čímž by porušila platná antidopingová pravidla.

Na základě jejího loňského přiznání navrhl Rakouský atletický svaz dopingové řízení, při němž by se mělo zjistit, zda byl případ z konce roku 2003 ojedinělý. "Je mi to jedno. Na můj život to nebude mít žádný vliv. Vždycky jsem se chovala korektně a říkala jsem pravdu. Pokud to nestačí, tak už s těmito lidmi nechci mít nic společného," řekla Grafová televizi ORF v reakci na zahájení řízení.

Rodačka z Klagenfurtu, jež byla rok po OH v Sydney stříbrná i na mistrovství světa v Edmontonu, překvapivě ukončila kariéru krátce před olympijskými hrami v Aténách 2004. Představitelé laboratoře Humanplasma v březnu uvedli, že jejich služeb využívali v letech 2003-2006 trenéři zhruba 30 sportovců ke krevnímu dopingu.

Reklama

Související témata: