Hlavní obsah

V Praze plane Maratónský oheň, na Staroměstském náměstí s ním přiběhl Šebrle

Milan NovotnýSport.cz

Čtyři dny před běžeckým závodem Volkswagen Maraton Praha se v centru metropole rozhořel Maratónský oheň. Na Staroměstském náměstí bude planout až do chvíle, kdy v neděli odpoledne proběhne cílem poslední maratónec. Oheň, který je uložen v Muzeu maratónského běhu v Marathonu, dopravila do Česka delegace Řecké atletické federace (SEGAS). Praha byla ve čtvrtek odpoledne svědkem ceremoniálu a má tu čest být jedním z měst, jež hostí Maratonský oheň.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Šebrle a Dana Zátopková se 5. května zúčastnili slavnostního ceremoniálu na Staroměstském náměstí v Praze, kde byl zažehnut plamen maratonského lva.

Článek

Bylo to poněkud symbolické. Olympijský vítěz v desetiboji z Atén a jeden z nejslavnějších českých atletů Roman Šebrle se u hotelu Intercontinental setkal se zástupci SEGAS. Z letecky přepraveného boxu s maratónským ohněm zapálil pochodeň a v doprovodu dětí proběhl Pařížskou třídou na Staroměstké náměstí. Tam u sochy z křišťálového skla předal Maratónskou pochodeň do rukou pražského primátora Pavla Béma, a ten za asistence legendární atletky Dany Zátopkové upevnil v rámci neobvyklé ceremonie hořící symbol do tlap Maratónského lva.

"Pro Prahu je nesmírnou poctou, že může přivítat Maratónský oheň, protože tohoto privilegia se na celém světě dostane jen několika maratónským závodům. Tato pocta je o to větší, že přichází v roce, v němž si připomínáme významné maratónské výročí," pronesl prezident organizačního výboru společnosti Prague International Marathon (PIM) Carlo Capalbo.

Upozornil tak na letošní rok, který je výjimečný 2500. výročím bitvy a legendárním během řeckého vojáka Feidipida z Marathonu do Atén. Ten roku 490 př. n. l. zvěstoval vítězství nad Peršany a pak vyčerpáním zemřel. Socha Maratónského lva vznikla ve sklárně Ajeto v Lindavě na Českolipsku. Je vysoká 140 centimetrů a váží osmdesát kilo. Celou dobu, kdy bude křehká socha ozdobou Staroměstského náměstí, bude pod dohledem, aby se zabránilo poškození. Po splnění svého účelu poputuje do Národního muzea, kde zůstane do 30. září.

Pražský primátor Pavel Bém zažehl 5. května na Staroměstském náměstí v Praze plamen maratonského lva.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Rozsvícením lva byl zahájen 16. ročník Pražského mezinárodního maratónu, který se jeví jako největší a nejzajívější v dosavadní historii. Očekává se rekordní počet běžců i elitních maratónců. Loni se do všech běžeckých akcí zapojilo 35 000 lidí z 81 zemí a organizátoři PIM věří, že v jubilejním ročníku budou tato čísla překonána.

Poběží Sáblíková, sdruženáři i Neumannová

Na sportovce a Pražany čeká celá řada soutěžních i nesoutěžních běhů. Program vyvrcholí o maratónském víkendu, kdy se uskuteční tradiční a v městské aglomeraci velice náročný závod na 42 195 metrů, ale rovněž i klání na in-line bruslích, kratší rodinný běh, procházka se psy či jen obyčejná chůze městem.

Šebrle není jediným ze slavných českých sportovců, kteří se zapojí do programu PIM. V rámci Firemního maratónu se představí i nejlepší česká sportovkyně současnosti Martina Sáblíková. Držitelka zlatých olympijských medailí v rychlobruslení poběží první úsek štafety týmu Asociace pro sport a fair play. "Hlavním cílem Asociace je šířit myšlenku zdravého životního stylu mezi dětmi a mladými lidmi, a protože PIM se snaží o to samé, jsem ráda, že se mohu závodu zúčastnit a tím ještě více podpořit naší společnou snahu," řekla ke své účasti.

Zástupců zimních sportů bude k vidění celá řada. Jsou mezi nimi členové lyžařského reprezentačního týmu v severské kombinaci na čele s Pavlem Churavým, pátým z vacouverské olympiády. S ním poběží Firemní běh Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Petr Kutal. V Minimaratónu na 4,2 kilometru nastoupí olympijský vítězka a bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Lyžařskou ekipu doplní účastí ve štafetě dvaktát bronzový běžec z her ve Vancouveru Lukáš Bauer.

Reklama