Hlavní obsah

Pražský maratón hlásí rekordní počet účastníků, pořadatelé touží i po rekordním čase

Novým maximem v počtu závodníků a solidní úrovní elitních běžců se před nedělním startem mohou pochlubit organizátoři Pražského mezinárodního maratónu. Ten se letos poběží po šestnácté a registrace musela být ukončena zhruba na počtu 7900 běžců.

Článek

Důvod je prozaický. Více běžců by se do pražských ulic už nevešlo. „Závodníci se pořád hlásí, ale bohužel je musíme z hlediska bezpečnosti odmítat, nemůžeme je tam pustit, stejně už ani nemáme čísla. Zájem projevilo snad o tisíc běžců víc,“ zalitoval ředitel závodu Carlo Capalbo. Přesto si mohl pochvalovat třicetiprocentní nárůst startujících proti loňsku.

Více než polovina běžců je z ciziny a tvoří pětaosmdesát národností. Společně s doprovodnými akcemi se Volkswagen Maratónského víkendu zúčastní přes patnáct tisíc lidí. Ti se budou v sobotu, ale hlavně v neděli, pohybovat na Staroměstském náměstí, kde maratón v 9,00 odstartuje.

Mohou tak obdivovat maratónský oheň upevněný na skleněné soše. Pochodeň, s kterou doběhl ve středu na náměstí desetibojař Roman Šebrle, bude až do zakončení závodu držet v tlapách křišťálový Maratónský lev. Praha se stala pouze třetím městem světa, které tuto atrakci zažívá. Oheň z Muzea maratónského běhu v Marathonu planul před českou metropolí jen při bězích v Bombaji a Bostonu.

Nejkvalitnější konkurence

Vysokou úrovní se chtějí pořadatelé dostat do elitní společnosti, jíž představuje zlaté ocenění IAAF Road Race Gold Label. Pražský mezinárodní maratón dosud vlastní „stříbrnou známku“. K povýšení je mimo jiné potřeba, aby ve výsledcích figurovalo pět mužů v čase pod 2:10:30 a pět žen pod 2:28:00. „Zlatá známka je výraz nejvyšší kvality. Z evropských maratónů na ní dosáhly jen maratóny v Londýně, Paříži, Berlíně, Aténách a Frankfurtu. Věřím, že se mezi ně zařadí i Praha,“ uvedl ředitel Českého atletického svazu František Fojt.

Letošní konkurence by mohla požadované hranice naplnit. Vítězství bude obhajovat Keňan Patrick Ivuti, který loni vyhrál v traťovém rekordu 2:07:48. Jeho soupeři budou čtvrtý z loňského mistrovství světa Yemane Tsegay z Etiopie a Ivutiho krajan Sammy Korir. „Máme nejkvalitnější závodníky v historii. Dvanáct mužů už běželo pod 2:10,“ pochlubila se koordinátorka elitních běžců Jana Moberly.

Podle ní by mohl po devíti letech padnout i ženský rekord, který časem 2:26:33 drží Italka Maura Viceconteová. Největší adeptkou na změnu je keňská běžkyně Helena Kiropová. „Máme tu čtyři maratónkyně s časem pod 2:26. Když nebude proti počasí, můžeme se dočkat přepsání rekordních tabulek," sdělila Moberly.

Reklama

Související témata: