Hlavní obsah

Maratónec Sammy Korir se radoval, i když o jedinou vteřinu přišel o světový rekord

PRAHA

Stačil možná jeden rychlejší krok a stal by se místo Paula Tergata světovým rekordmanem. Jenže to Sammy Korir před sedmi lety při Berlínském maratónu nezvládl a v cíli skončil o vteřinu za svým keňským krajanem, který se radoval z tehdejšího rekordního času 2:04:54.

Foto: www.mensracing.com

Sammy Korir (vlevo) společně s Paulem Tergatem na trati berlínského maratónu.

Článek

Osmatřicetiletý Korir, který se letos poprvé představí na Pražském mezinárodním maratónu, je berlínským časem 2:04:55 dodnes v historických tabulkách na devátém místě. Před nedělním startem zavzpomínal na slavný berlínský závod, do nějž vstoupil po boku svého tréninkové partnera a v té době slavného Tergata jako vodič.

Jenže maraton doběhl až do konce a stejně jako vítěz se dostal pod hranici dosavadního světového maxima. O vítězství se nakonec rozhodovalo až v závěrečném spurtu, v němž přišel o historický zápis do světových tabulek. "Tenkrát mi nepřipadalo, že jsem o něco velkého přišel. V tom závodě jsem si o hodně zlepšil svůj nejlepší výkon a měl jsem z toho velikou radost," vykládal vytrvalec, který jako první na světě zaběhl deset maratónů pod hranicí 2:09.

Na Tergatův finiš prý tenkrát nestačil. "Závod je závod. V závěru jsem snažil, co bylo v mých silách, a v cíli s tím už nešlo nic dělat," krčil rameny štíhlý chlapík. Ke svému nejlepšímu času se už sice nikdy nepřiblížil, ale na nejprestižnějších světových maratónech dál sbíral přední umístění. Mimochodem Tergat už není nejrychlejší maratónec. Světový rekord drží momentálně časem 2:03:59 fenomenální etiopský běžec Heile Gebreselassie. Zaběhl ho před dvěma lety ve městě maratónských rekordů v Berlíně.

Před třemi roky začaly Korira pronásledovat zdravotní problémy. V poslední době laboroval s bolavým lýtkem, závodit nemohl celý rok. "Rád bych se zase vrátil na start nějvětších světových běhů a Praha bude jedním z prvních testů, jestli jsem nečeho takového schopný," přemítal Korir. "Je skvělé, že tady sešla silná maratónská sestava. Věřím, že si na trati pomůžeme a dosáhneme rychlých časů," dodal.

Reklama