Hlavní obsah

Oštěpař Veselý hodil v Olomouci 86,45 m a je letos nejlepší na světě

OLOMOUC

Oštěpař Vítězslav Veselý zvítězil na dnešním mítinku v Olomouci výkonem 86,45 metru a probojoval se do čela letošních světových tabulek. Finalista předloňských olympijských her si vylepšil o více než pět metrů osobní rekord právě z Pekingu a zařadil se na druhé místo dlouhodobých českých tabulek, kterým vévodí jeho trenér Jan Železný se světovým rekordem 98,48 metru.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Oštěpař Vítězslav Veselý na MS v Berlíně.

Článek

Na Velké ceně Olomouce se blýskli i další dva oštěpaři pražské Dukly. Limit pro účast na mistrovství Evropy v Barceloně splnil také druhý Petr Frydrych, který výkonem 84,77 metru zaostal jen o 19 centimetrů za osobním maximem.

Své místo v nominaci na šampionát potvrdil devatenáctiletý Jakub Vadlejch, který hodil 84,47 metru a vylepšil si téměř o dva metry svůj rekord z nedávného závodu v Kolíně, kde jako první z českých mužů vyhověl nominačním kritériím.

"Byla to světová úroveň, úžasný závod. Tři hody za 84 metrů asi často neuvidíme," citoval server Denik.cz spokojeného Železného, který trénuje Veselého i Frydrycha.

Veselý splnil limit již v druhé sérii pokusem dlouhým 83,12 m a posledním hodem se ještě výrazně zlepšil. "Předchozí pokusy nebyly technicky zdařilé. Celou dobu jsem se pral s technikou, a tak jsem rád, že jsem nakonec odvedl to, na co mám," řekl sedmadvacetiletý oštěpař, jenž sesadil z prvního místa letošních tabulek Kubánce Guillerma Martíneze (86,38).

"Je super, že jsme všichni splnili limity. Je to snový začátek sezony," liboval si Veselý. "Je dobře, že máme klid a před Evropou nemusíme honit limity," dodal. V soutěži oštěpařek si zajistila účast na evropském šampionátu Jarmila Klimešová výkonem 60,74 m.

Reklama