Hlavní obsah

Atletické školky chtějí děti přivést ke sportování

PRAHA

Co slíbil, to splnil. Když na jaře loňského roku přišel předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník s myšlenkou tzv. atletických školek, nešlo pouze o plané řeči. Projekt Atletika pro děti, jenž má přivést i ty nejmenší ke sportování, se po roce příprav rozbíhá...

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková (uprostřed) při představení projektu Atletika pro děti.

Článek

„Cílem našeho programu je přivést děti k pravidelné pohybové aktivitě,“ řekl na úvod představení projektu Atletika pro děti Libor Varhaník, předseda ČAS. „Děti se hravou formou naučí základní atletické dovednosti jako jsou běh, skok a hod. Ať už děti u atletiky zůstanou, nebo se jí budou věnovat jen rekreačně, my jim ukážeme přirozenou cestu ke sportu. Zároveň doufám, že tímto programem přispějeme k tomu, aby se další kroky našich dětí v budoucnu neubíraly špatným směrem,“ vysvětloval dále Varhaník.

Projekt Atletika pro děti se zaměří hlavně na děti od pěti do jedenácti let a bude rozdělen na tři stupně - atletická školka, minipřípravka a přípravka. „V současnosti jsme otevřeli už pětaosmdesát školek, které fungují při atletických oddílech a věřím, že jejich počet ještě naroste,“ pochvaloval si Varhaník. „Vyškolili jsme 150 trenérů, pořídili speciální pomůcky, které jsou uzpůsobeny pro tuto věkovou kategorii. Takže bezpečnost je zaručena,“ dodal závěrem předseda Českého atletické svazu.

Bývalý oštěpař Jan Železný při představení projektu Atletika pro děti.foto: ČTK/Michal Krumphanzl

A radost z nového projektu mají i jeho patroni, olympijští vítězové a světoví rekordmani v hodu oštěpem, Barbora Špotáková a Jan Železný. „Jsem moc rád, že česká atletika přišla s nápadem, jak přilákat děti ke sportování. Atletika je základem sportu jako takového, takže si myslím, že tento projekt má velkou budoucnost,“ vyjádřil svůj názor trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný.

„Je pravdou, že v dnešní době sport ze života dětí mizí. Proto je potřeba, aby děti ten vztah zase získaly," prohlásila mistryně světa z roku 2007 Barbora Špotáková. „Já osobně se pokusím děti motivovat svými výkony. A třeba se pak do projektu budou chtít také zapojit,“ dodala úspěšná oštěpařka. 

Reklama

Související témata: