Hlavní obsah

Bývalý kouč Jonesové žaluje antidopingovou agenturu o 30 miliónů dolarů

RALEIGH

Bývalý atletický trenér Trevor Graham podal žalobu na Americkou antidopingovou agenturu (USADA), kterou viní z toho, že mu zničila pověst. Jako odškodné žádá 30 miliónů dolarů (600 miliónů korun).

Článek

Někdejšího kouče sprinterských hvězd Marion Jonesovou, Tima Montgomeryho a Justina Gatlina potrestala USADA předloni doživotním zákazem činnosti ve sportu kvůli podávání dopingu svým svěřencům. Později byl navíc odsouzen k ročnímu domácímu vězení za to, že lhal federálním vyšetřovatelům kauzy kolem sanfranciské laboratoře BALCO.

Musel řídit autobus

Jamajský rodák si nyní stěžuje, že mu USADA udělila trest, aniž by mu dala šanci se hájit a proti obvinění se ohradit. "Proto jsem podal žalobu," řekl Graham, který se bude u soudu zastupovat sám. "USADA vláčela moje jméno na veřejnosti, jako kdybych byl uznán vinným, což jsem nebyl, protože mě nikdy nesoudili," uvedl stříbrný medailista z jamajské štafety na 4x400 metrů z olympijských her 1988 v Soulu, který se po skandálu musel začít živit jako řidič školního autobusu.

Graham celou aféru odstartoval, když zástupce USADA v roce 2003 upozornil na existenci dopingové látky zvané "čistý". Za spolupráci získal imunitu, která ho však neuchránila před trestem za lhaní vyšetřovatelům.

Nyní tvrdí, že USADA porušila první dodatek ústavy, neboť mu nedopřála slyšení před arbitráží. Mluvčí agentury Erin Hannanová však tvrdí, že vše se odehrálo podle zákona.

Reklama