Hlavní obsah

Diamantová liga vstupuje na scénu, k účasti přilákala největší atletické hvězdy

PRAHA

Jedná se o jasný atletický vrchol letošního roku. V sezóně, kdy se nekoná mistrovství světa nebo olympiáda, bude diváckým magnetem nový seriál vrcholných mítinků nazvaný podle trofejí pro vítěze Diamantová liga. Jedná se o nástupkyni do loňska běžící Zlaté ligy a její start je naplánován na pátek 14. května v katarském Dauhá.

Foto: Phil Noble, Reuters

Sprinteři Asafa Powell, Tyson Gay a Usain Bolt (zleva) patří mezi největší hvězdy Diamantové ligy.

Článek

Diamantová liga není jen pokračovatelkou své zlaté předchůdkyně, ale přichází s úplně novou podobou nejprestižnějších mítinků. Ty se už nekonají jen v Evropě, ale program se rozšířil i do Asie a Severní Ameriky. V Diamantové lize nejsou preferované disciplíny, v nichž se v Golden League soutěžilo o celkový jackpot. Šanci na odměnu má teď každý.

Startovné by nemělo hrát v Diamantové lize příliš velkou roli, protože se k účasti zavázaly největší světové hvězdy. V Dauhá budou na startu například Asafa Powell, David Rudisha, Joseph Ebuya, Christine Ohuruogouvá, Shericka Williamsová, Lolo Jonesová, Blanka Vlašicová, Barbora Špotáková a její ruská soupeřka Maria Abakumovová. Jamajský fenomenální sprinter Usain Bolt, trojnásobný olympijský vítěz, mistr světa a světový rekordman se chystá nastoupit až při druhém dílu seriálu v neděli 23. května v Šanghaji, kde poběží dvoustovku.

Každá disciplína se představí šestkrát a navíc ve finále

Od Zlaté ligy se bude její mladší sestřička lišit i tím, že se počet závodů zvýší na čtrnáct. Původně se předpokládalo, že skladba disciplín bude stejná při všech sudých a všech lichých mítincích. Jenže to nehrálo do karet jednotlivým pořadatelům, a tak si disciplíny mezi sebou „vyhandlovali“ podle toho, o jaké závody je v konkrétní zemi největší zájem. Kromě kladiva, chůze a vícebojů budou probíhat souboje v ostatních disciplínách.

Všechny se v programu Diamantové ligy objeví nejdříve šestkrát. Nejlepší atleti si budou vždy připisovat body za umístění na prvních třech místech v hodnotách 4 - 2 - 1. Na posledním sedmém podniku, což bude pro polovinu disciplín Curych, a pro druhou Brusel, a které mají statut finále, budou bodové porce dvojnásobné. Na každém z mítinků Diamantové ligy se má na odměnách rozdělit skoro 300 tisíc eur (přes osm miliónů korun).

Dvaatřicet vítězů získá čtyřkarátový diamant

Pro atleta, který v jedné ze 32 disciplín zařazené do „IAAF Diamond Race“ získá nejvíce bodů, bude vedle prize money ve výši deset tisíc dolarů připraven čtyřkarátový diamant v hodnotě 63 tisíc eur (asi 1,7 miliónu korun). Za novým projektem, jehož celková dotace činí 6,63 miliónu dolarů (téměř 127 miliónů korun), stojí organizace Diamond League AG a obchodní podíly v ní mají zástupci všech mítinků a minoritní i Mezinárodní atletická federace IAAF.

I když se do Diamond League ostravská Zlatá tretra nedostala, má česká atletika v nadcházejícím seriálu důstojné zastoupení. Oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková je totiž jedním ze čtrnácti ambasadorů nového atletického projektu. Mistryně světa z Ósaky a olympijská vítězka z Pekingu se tak zavázala ke startu na všech mítincích, kde je její disciplína zařazena, a dostala se tak do vybrané skupiny atletů, mezi nimiž je třeba Bolt, Bekele nebo Vlašičová. Původně mezi nimi figurovala i ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová, ale ta přerušila kariéru.

Barbora Špotáková při při přípravě na závod Diamantové ligy v Dauhá, který bude jejím prvním letošním vystoupením.foto: ASC DUKLA

V Dauhá budou závodit tři Češky

„Už jen být součástí takové společnosti navozuje pocit, že patřím mezi hvězdy, třebaže se tak úplně necítím. Je to velká věc, jsem z toho docela nadšená a vnímám to jako obrovský úspěch pro českou atletiku,“ svěřila se nejlepší česká závodnice, která sice v posledních dnech laborovala s bolavou achilovkou, ale přesto hodlá v Dauhá závodit a věří, že ji start neublíží.

V lukrativním seriálu se budou podobně jako tomu bylo v Golden League objevovat i další přední čeští atleti. Vedle Špotákové budou v Kataru startovat i tyčkařka Jiřina Ptáčníková a diskařka Věra Cechlová. Vítězslav Veselý, který se výkonem 86,45 metru stal nečekaně letošní světovou oštěpařskou jedničkou, si zase zajistil i start na dalším mítinku v Šanghaji.

Kalendář Diamantové ligy
14. 5.Qatar Athletic Super Grand Prix 2010Dauhá
23. 5.Shanghai Golden Grand PrixŠanghaj
4. 6.Bislett GamesOslo
10. 6.Golden Gala RomaŘím
12. 6.Adidas Grand PrixNew York
3. 7.Prefontaine ClassicEugene
8. 7.Athletissima 2010Lausanne
10. 7.Aviva British Grand PrixGateshead
16. 7.Meeting ArevaPaříž
22. 7.HerculisMonte Carlo
6. 8.DN GalanStockholm
13.-14. 8.Aviva London Grand PrixLondýn
19. 8.Weltklasse ZürichCurych
27. 8.Memorial Van DammeBrusel
Rozdělení disciplín
Muži: 100, 200, 400, 800, 1500, 5000, 110 př., 400 př., 3000 př., výška, tyč, dálka, trojskok, koule, disk, oštěp.
Ženy: 100, 200, 400, 800, 1500, 5000, 100 př., 400 př., 3000 př., výška, tyč, dálka, trojskok, koule, disk, oštěp.
Ambasadoři Diamantové ligy
Valerie Adamsová-ViliováNový Zélandkoule
Kenenisa BekeleEtiopie5000 metrů
Usain BoltJamajkasprinty
Allyson FelixováUSAsprinty
Shelly-Ann FraserováJamajkasprinty
Tyson GayUSAsprinty
Steven HookerAustrálietyč
Jelena Isinbajevová*Ruskotyč
Tero PitkämäkiFinskooštěp
Asafa PowellJamajkasprinty
Sanya Richardsová-RossováUSA400 metrů
Barbora ŠpotákováČeskooštěp
Andreas ThorkildsenNorskooštěp
Blanka VlašičováChorvatskovýška
* ruská tyčkařka přerušila na nespecifikovaně dlouhou dobu kariéru

Reklama

Související témata: