Hlavní obsah

Na Zlaté tretře nastoupí k závodu na tři sta metrů s famózním Boltem i dva čeští sprintéři

PRAHA

Vy vynikající formě je opět Usain Bolt, který se příští týden představí na Zlaté tretře. Ve středu zaběhl v jihokorejském Tegu při svém prvním letošním startu stometrový sprint v nejlepším čase roku 9,86 sekundy. V neděli ještě famózního Jamajčana čeká dvoustovka při druhém dílu Diamantovo ligy v Šanghaji a pak se již přesune do Ostravy, kde 22. května nastoupí k netradičnímu závodu na tři sta metrů.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Usain Bolt nezklamal atletické fanoušky ani na mítinku v jihokorejském Tegu, kde opět vyhrál rozdílem třídy.

Článek

Podle Boltova manažera Rickyho Simmse byl před závodem v Tegu uvolněný, cítil se dobře a podobný čas byl jeho cílem. „Usaina ale časy příliš nezajímají, rozhodující jsou pro něj vítězství,“ vzkázal Simms pořadatelům Zlaté tretry. „Do Ostravy se těší, i když si myslím, že ho premiéra na tři sta metrů bude bolet. Nicméně je připravený na veliký výkon a poběží hodně rychle.“

Do Ostravy má Bolt, jehož start letos údajně přijde každého pořadatele na rekordních 350 tisíc dolarů, přiletět v pondělí ve 22,30. Jeho program se teprve dolaďuje a bude se odvíjet podle toho, jak se bude po dvou závodech a dlouhém přeletu z Asie do Evropy cítit. V případě únavy bude v úterý odpočívat, mediální den má naplánovaný na středu.

Usain oslavil vítězství v Tegu svým typickým způsobem.foto: ČTK/AP/Lee Jin-man

Podle některých zpráv by se měl majitel tří zlatých medailí z olympiády v Pekingu a držitel stejného počtu titulů z loňského mistrovství světa v úterý na letišti v Mošnově setkat s českou sportovní hvězdou Martinou Sáblíkovou a svůj pobyt si zpestřit netradičním automobilovým závodem s rychlobruslařskou královnou. Zástupci pořadatelské agentury Zlaté tretry TK Plus však takovou informaci dementovali.

Bude potřebovat vodiče

Organizátoři už mají jasno o soupeřích pro trojnásobného světového rekordmana. Jedním z nich je Boltův kamarád a tréninkový partner Jermaine Gonzales. Další místa zaujmou africký rekordman na 400 metrů Gary Kikaya z Konga, držitel čtvrtkařského bronzu a zlata ze štafety na letošním halovém MS v Dauhá Jamaal Torrance z USA či stříbrný z belgického kvarteta v témže závodě Kévin Borlée.

Síly s Boltem změří i domácí sprinteři Jiří Vojtík a talentovaný Pavel Maslák. „Ještě musíme nasadit někoho, kdo poběží v dráze před Boltem a pořádně to napálí, aby ho vyprovokoval k vysokému tempu,“ plánuje sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck. „Bude to vrchol celého mítinku, úplně poslední disciplína, která odstartuje krátce po půl deváté,“ pravil.

Světový rekord na třístovce oficiálně neexistuje. Nejlepší čas drží legendární Michael Johnson, který před deseti lety běžel 30,85. Přáním pořadatelů je, aby Bolt Američanův nejlepší světový výkon překonal „Když se to Usainovi povede, budeme to za světový rekord považovat,“ dodal Juck.

Reklama