Hlavní obsah

Bolt chce pobláznit Šanghaj, při pokračování Diamantové ligy budou i tři čeští atleti

PRAHA

Po premiéře v Dauhá pokračuje v Šanghaji druhým dílem nový atletický projekt IAAF Diamond League. V dějišti právě probíhajícího Expa 2010 se v neděli uskuteční jiné disciplíny, než byly na programu minulý pátek v katarské metropoli a bude u toho i trojice českých atletů – oštěpaři Vítězslav Veselý a Petr Frydrych a výškař Jaroslav Bába.

Foto: Grigoris Siamidis, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci.

Článek

Poprvé od předloňského triumfu v Pekingu se v Číně představí sprintérský fenomén Usain Bolt. Trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman se v Šanghaji postaví na start dvoustovky, domácí diváci jsou ale zvědaví i na čínskou hvězdu, překážkáře Liou Sianga.

Bolt přiletěl do Číny z jihokorejského Tegu, kde před pár dny prolétnul stovku v nejlepším letošním světovém čase 9,86 a v Šnaghaji slibuje na dvojnásobné trati veliké představení. „Těším se na čínské diváky, kteří umějí zareagovat na mé signály,“ vzkázal slavný Jamajčan, který z asijského turné zamíří rovnou do Ostravy, kde ve čtvrtek 27. května poběží na Zlaté tretře netradiční závod na tři sta metrů.

Liou Siang si nedává vysoké cíle

Slavný Liou Siang není podle vlastních slov kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím v nijak oslnivé formě, což dokumentovalo nedávné sedmé místo z halového mistrovství světa v Dauhá. Největším favoritem závodu je zřejmě Američan David Oliver, otázkou je, v jaké formě bude loňský mistr světa Ryan Brathwaite z Barbadosu.

„Chci se fanouškův předvést, ale své možnosti vidím tak někde kolem hranice 13,50. Budu rád, když se udržím Shi Dongpenga,“ zmínil olympijský vítěz z Atén a mistr světa z Ósaky svého krajana. Do Šanghaje nepřijel kubánský světový rekordman Dayron Robles, rychlý Američan Terence Trammell a Petr Svoboda. Všichni ale poběží v Ostravě.

České oštěpaře čeká první ostrá zkouška

Z dalších hvězd, které působí i v roli ambasadorů Diamantové ligy, se v Šanghaji do bojů zapojí australský tyčkař Steven Hooker, jamajská sprintérka Shelly-Ann Fraserová, novozélandská koulařka Valerie Viliová a norský oštěpař Andreas Thorkildsen. Právě souboj s dvojnásobným olympijským vítězem, mistrem Evropy a nástupce Jana Železného prověří svěřence české oštěpařské legendy.

Ti jsou letos zatím na špičce světových tabulek, ale ještě neabsolvovali žádný těžký závod. Veselý vede výkonem 86,45 metru a Frydrych je s 84,77 pátý. „Je to příjemné, ale první místo na světě bych nepřeceňoval. Sezóna je teprve na začátku," reagoval na své postavení Veselý. Třeba pro Thorkildsena bude šanghajský závod vůbec prvním letošním vystoupením.

Jeden z pokusů Jaroslava Báby ve finále skoku do výšky na MS v Berlíně.foto: ČTK/Radek Petrášek

Také Bába letos ještě nezávodil a hned nastoupí proti rozskákaným Američanům, kteří vládnou světovým tabulkám. Dusty Jonas má na kontě už 233 a Andra Manson 231 centimetrů. Ze známých výškařů budou na startu Švéd Linus Thörnblad a Rus Andrej Těrešin. „Jde o úplně první start, takže nevíme, co můžeme čekat. Po nevydaženém vystoupení v Dauhá absolvoval Jarda v pohodě přípravu na hlavní sezónu,“ říkal Bábův manažer Jan Janků mladší.

„Tréninkové ukazatele vypadají dobře, ale nedá z nich se nedá příliš vycházet, protože ve výšce vždy záleží, jak se podaří natrénované penzum skloubit s technikou. Jsme plni očekávání, může skočit třeba 230, anebo také jen 220. Svou roli může sehrát i aklimatizace,“ dodal Janků.

Reklama

Související témata: