Hlavní obsah

Svoboda zaběhl na extralize na úvod sezony evropský čas roku

Pět ostrých limitů pro mistrovství Evropy v Barceloně dnes splnili atleti na úvodním kole extraligy družstev v Ostravě. Svazová kritéria na 110 metrů překážek pokořili Petr Svoboda a překvapivě i jeho tréninkový sparingpartner Martin Mazáč, pod stanovené časy se na dvoustovce dostala Denisa Rosolová, Lenka Masná na 800 metrů a na čtvrtce také překážkářka Zuzana Bergrová.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Český překážkář Petr Svoboda

Článek

Do extraligy podle předpokladů nejlépe vstoupili obhájci loňských titulů. Muži Kroměříže i ženy USK Praha vyhráli úvodní podnik s velkým přehledem a téměř stobodovým náskokem před soupeři na druhých pozicích.

Výborně zahájil venkovní sezonu hlavně Svoboda, který s větrem v zádech na povolené hranici zaběhl časem 13,42 nejlepší evropský čas roku. "Takhle dobře ještě nikdy sezonu neodstartoval. Je to výborný začátek," pochvaloval si trenér Luděk Svoboda, kterému však udělal velkou radost také Svobodův tréninkový parťák Mazáč.

Loňský junior totiž ve stejném běhu o jednu setinu dostal pod hranici 13,65 a nečekaně si řekl o místo v nominaci pro Barcelonu. "To mě potěšilo snad ještě víc. Je to mladý kluk, který ještě vloni běhal za juniory," řekl kouč Svoboda.

Na vítkovickém tartanu, který v druhé polovině závodů skrápěl déšť, to šlo i jiným sprinterům. Rosolová se blýskla pozoruhodným výkonem už na hladké stovce, ale její výsledný čas 11,32 znehodnotila příliš silná podpora větru.

Bývalá vítkovická atletka, který přestoupila do pražského USK, si však v důvěrně známém prostředí spravila chuť na dvojnásobné trati. Tam dosáhla nominačního výkonu 23,12. "Jsem přímo nadšená, to jsem vůbec nečekala. Spíše jsem počítala s časem někde kolem 23,40. Jsem pořád v plném tréninku, věřím, že to můžu srazit pod 23," řekla Rosolová, které se v delším sprintu do zad opíral vítr o síle 1,1 km/hod.

Do skupiny držitelů limitu přibyli také překážkářka Bergrová, která si na čtvrtce vytvořila osobní rekord 56,37.

Extraliga pokračuje druhým závodem za dva týdny na pražském Strahově.

Reklama