Hlavní obsah

Polonahý Bolt si na tréninkovém hřišti zakopal s kluky na fotbalovou branku

OSTRAVA

Bylo krátce po třetí hodině, když Usain Bolt vyšel z hotelu Clarion a klátivým krokem zamířil přes tramvajové koleje na blízkou tréninkovou plochu vítkovického stadionu. Největší hvězda Zlaté tretry se po dlouhém letu z mítinku Diamantové ligy v Šanghaji potřebovala protáhnout a rozcvičit, aby na netradiční trati 300 metrů naplnila očekávání. Tím má být překonání nejlepšího světového výkonu, který drží časem 30,85 Michael Johnson.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jamajský sprinter Usain Bolt po svém příletu do Ostravy.

Článek

Na hřišti poklusávaly děti připravující se na probíhající Čokoládovou tretru a kousek vedle nich „rozbil“ svůj stan Boltův tým. Nejslavnější atlet současnosti ulehl na masérské lůžko a nechal na svých svalech pracovat fyzioterapeuta, hlavu přitom skrýval v kapuci své teplákovky. Nechal si páčit končetiny do všech možných úhlů a když světový rekordman a olympijských vítěz na sprintérských tratích usoudil, že je vše, jak má být, vstal a pustil se do debaty s tréninkovými kolegy.

Jamajčan chvíli vytřepával únavu z nohou a teprve potom shodil bundu. Jen tak bez rozcvičení proběhl svým dlouhatánským krokem půlku rovinky a zřejmě zjistil, že ho masérovy emulze zahřály na správnou teplotu. Pak totiž odhalil i svůj vypracovaný vršek a začal s krátkým tréninkem, který si zpestřil s několika místními kluky kopáním na fotbalovou branku.

Ostrava je místo klidu

Cesta na trase Šanghaj - Soul - Praha - Ostrava trvala přes dvacet hodin a skončila na mošnovském letišti v pondělí pozdě večer. Únava ze šanghajské dvoustovky za 19,76 a z dlouhého letu na něm ale nebyla znát. Smál se, vtipkoval a potěšily ho dárky od zástupců města Ostravy. Noc strávil v třípokojovém prezidentském apartmá hotelu Clarion, odpočíval i dopoledne, i když mu prý překonávání časových pásem nečiní zvláštní potíže.

Do Ostravy se těšil nejen na závod, ale i na klid a téměř domácké prostředí. Na Zlaté tretře bude totiž závodit už počtvrté a je prý rád, že se nebude opakovat šanghajské prostředí, kdy podle sportovního manažera ostravského mítinku Alfonse Jucka panoval kolem Bolta dost veliký blázinec. „Bylo tam hodně jamajských fanoušků, je unavený i psychicky. Tady ho myslím moc Jamajčanů rušit nebude,“ sdělil Juck.

Přesto atletickou megastar sleduje ochranka. Není divu, vždyť pořadatele stála jeho účast podle neoficiálních informací sedm miliónů korun. Ostraha se projevila i na tréninkovém hřišti, když byli z Boltovy blízkosti vykázáni fotoreportéři a kameramané. „Nechtějí, aby se nic natáčelo,“ pravil strážce nekompromisně.

Snídá až při obědě

„Boltův letošní pobyt se od těch předchozích liší tím, že přicestoval z jiného mítinku. V minulosti přilétal přímo z Jamajky a tentokrát se nebyl ani projít po městě nebo na nákupech. O třístovce jsme přemýšleli několik měsíců. Původně zamýšlených čtyři sta metrů padlo, protože tuhle trať naplno poběží určitě až po londýnské olympiádě. Třístovka je to pro něj změna, protože kratší sprinty bude letos běhat na Diamantové lize,“ vysvětlil manažer.

Jamajský blesk nemá ve zvyku snídat, prvním jídlem pro něj bývá až oběd. Při něm zahlédl v televizi záznam z hokejového šampionátu. „Nechal si vysvětlit, že se jedná o sport, v němž se Češi právě stali mistry světa,“ pravil Juck. To Boltovi potvrdila i americká překážkářka Lolo Johnsová, která přistála v Praze právě v době, kdy se v pondělí vrátili zlatí hokejisté.

Reklama