Hlavní obsah

Šebrle: Do Götzisu budu jezdit rád i jako divák

Michal OsobaSport.czPrávo

Moc dobře ví, že života běh nezastaví. Desetibojař Roman Šebrle sice ještě končit nehodlá, před cestou na mítink v Götzisu se ale nebojí přiznat, že jej čeká jedna z posledních účastí v Mekce víceboje. "Ať si to připouštím nebo ne, prostě to tak je," říká pětatřicetiletý světový rekordman v rozhovoru pro Právo.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Desetibojař Roman Šebrle

Článek

V jaké formě do Götzisu odjíždíte? Z výkonů při sobotní extralize v Ostravě jste asi úplně nadšený nebyl.

Čekám, že to ještě trochu vylítne, ale je pravda, že zatím forma není taková, jak jsem si představoval po soustředěních. Nešlo to tolik nahoru, takže můžu jen překvapit.

A co by překvapilo vás?

Na 9000 ani na 8800 bodů to nebude. Příjemně by mě překvapil nějaký pěkný výkon kolem 8500 bodů.

Závodit chcete do olympiády 2012. Připouštíte si, že to je jedna z vašich posledních účastí na slavném mítinku?

Ať si to připouštím nebo ne, prostě to tak je. Ale jsem si jistý, že tam pojedu ještě hodněkrát, protože si tam rád udělám výlet i jako divák.

Götzis bude vaším 99. vícebojem, v Kladně oslavíte stovku. Vedete si statistiky?

Vůbec. Já na statistiky nikdy nebyl. I když teď jsem koukal na estonské desetibojařské stránky a tam psali, že z těch závodů můžu mít v součtu už 700 000 bodů. To je příjemné.

Zůstaňme u statistik. Šestkrát jste zdolal 8800 bodů, můžete to ještě zopakovat?

To už asi ne. Musel bych být rychlejší a nesměla by přicházet ta zranění. V hale jsem měl trochu škublý sval a to člověka zbrzdí. Ale že ještě jednou udělám přes 8600, tomu věřím.

Držíte si unikátní sérii. Od roku 1996 jste v každém dokončeném desetiboji překonal 8000 bodů. Je motivací pod tuto hranici neklesnout po zbytek kariéry?

Ježíšmarjá, to bych snad hned skončil, kdybych udělal pod 8000!

Poslední dva roky v Kladně jste ale tuto hranici překonal jen těsně.

Já vím, ale jednou to bylo po zranění, to jsem šel závod z objemové přípravy, a podruhé to bylo v zimě a dešti. Ale jak udělám pod 8000, tak se vážně radši vrhnu na ten golf…

Po Götzisu zůstane až do kladenského TNT-Fortuna mítinku v Evropě i váš soupeř a kamarád Bryan Clay, máte domluvený nějaký společný program?

Zatím nemáme. Ale předpokládám, že ho vezmu k nám na grilování nebo pro něj něco určitě přichystám.

Reklama

Související témata: