Hlavní obsah

Cílem je Zlatou tretru vyšperkovat účastí v Diamantové lize, mítink však jde vlastní cestou

OSTRAVA

Podle výkonů by mohla být Zlatá tretra klidně součástí Diamantové ligy. Pro ostravské pořadatele je to prioritní cíl, i když si uvědomují, že členství v elitním atletickém společenství přináší i určité nevýhody. Diamantová liga je ovšem velice prestižní a zůstat krok pod vrcholem by nepasovalo k naturelu organizátorů Zlaté tretry, kteří dokáží již několik let získávat největší světové hvězdy včetně Usaina Bolta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamajský sprinter Asafa Powell se raduje z víězství na trati 100 metrů na mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

„Diamantová liga je náš dlouhodobý cíl, úrovní se jí vyrovnáme. Máme kvalitu prakticky ve všech směrech. Akorát nemůžeme poručit větru a dešti,“ vyjádřil se den po mítinku, který z poloviny propršel, její ředitel Jan Železný.

„Měli jsme strach, aby se v lijáku vyprodaný stadión nevyprázdnil. Dvaadvacet tisíc diváků ale vydrželo, lidi vytvořili skvělou atmosféru a viděli výborné výkony v podání Powella a Bolta. Déšť nejvíc ovlivnil překážky, jinak by Robles běžel pod třináct sekund,“ pokračoval.

Usain Bolt zdraví diváky na Zlaté tretře v Ostravěfoto: Právo/Jan Handrejch

Ostravská snaha dostat se do Diamantové ligy má určité limity. „Vyloženě nás to netrápí, jdeme svou cestou, ale zároveň je to priorita. Uvidí se, jak se bude seriál hodnotit na konci sezóny, o dva tři mítinky by se mohl rozšířit. Vedle nás má zájem Hengelo a Berlín,“ upozorňoval sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck, který zároveň v soukromém názoru přiznal, že kdybych měl volit mezi členstvím v Diamantové lize a přítomností Bolta, rozhodl by se pro Jamajčana.

Co se starým stadiónem?

Dosavadní rozpočet Zlaté tretry přesáhl třicet miliónů korun a ani peníze na Diamantovou ligu by prý neměly být problém. „Sponzoři by do toho šli, zúčastněné mítinky navíc čerpají peníze od pořádající společnosti Diamond League AG a za televizní práva,“ vysvětluje Juck.

„Trochu problém vidím ve stadiónu, který už něco pamatuje a má projít rekonstrukcí. Pokud by se sektory k stání osadily sedačkami, asi by zmizela charakteristická fanouškovská atmosféra,“ krčí rameny a dodává, že po plánované opravě vítkovického stadiónu se všemi místy k sezení by se kapacita snížila o dobrou polovinu. „Přesto o Diamantovou ligu usilujeme.“

Kubánský překážkář Dayron Robles (vlevo) a český reprezentant Petr Svoboda během Zlaté tretry.foto: Právo/Jan Handrejch

Management mítinku už přemýšlí o příštím jubilejním padesátém ročníku. „Hledáme správný termín i proto, že chceme znovu zopakovat start Bolta. Předběžně to vypadá, že se Tretra uskuteční zase koncem května nebo začátkem června. Plánujeme kvalitní závod v oštěpu mužů, který se od konce kariéry Honzy Železného v roce 2006 v Ostravě nekonal. Zvláště proto, když jsou teď čeští oštěpaři mezi nejlepšími na světě. Dokážu si představit, že by ve Vítkovicích závodili Thorkildsen a Pitkämäki,“ naznačil manažer.

Možná Bolt s Powellem proti sobě

Určitě se počítá se zachováním překážek a sprintů. „Za pokus by stálo dostat do Ostravy Tysona Gaye. Fantastické by bylo představit všechny tři sprintérské hvězdy. Proč ne, jenže právě s Gayem jsou dost těžké domluvy. Bývá také často zraněný, uvidíme. Dostat je ale všechny do jednoho závodu je vyloučené. Reálnější se jeví duel Bolt - Powell, který má i svou logiku v tom, že prvně jmenovaný by mohl usilovat o rekord mítinku, který mu jeho starší krajan ve čtvrtek sebral,“ vyhlíží do budoucnosti Juck.

Pořadatelé osvědčili ve čtvrtek rozvážnost ve chvílích, kdy vítkovický tartan bičovaly přívaly vody. „Než začalo pršet, všechno běželo podle časového harmonogramu. Když začaly běsnit živly, na deset minut jsme mítink zastavili, protože jsme měli informace z hydrometerologické stanice v Mošnově, že v osm pršet přestane. Jsme rádi, že na kluzkém tartanu nedošlo k žádnému zranění. O lepší čas kvůli mokru nepřišel jen Robles. Na suchu by se určitě splnil jeden z našich cílů, kterým byl čas na sto metrů žen pod jedenáct. Jamajčance Fraserové k tomu ve vodě scházelo pět setin.“

Není stroj na rekordy

Při třístovce se ukázalo se, že Bolt je taky jen člověk a ne atletický stroj na rekordy. Samozřejmě ho o něco připravilo počasí, ale ukázalo se i to, že čas Michaela Johnsona 30,85 má vysokou kvalitu, i když ho dosáhl ve výhodné nadmořské výšce. „Usain běžel úplně naplno. Bavili jsem už o jeho dalším startu v Ostravě. Má zájem a my samozřejmě taky. Možná jsme viděli i jeho nástupce. Mohl by jím být Dexter Lee, jamajský junior, který má podobné začátky jako Bolt. Teď to tak nevypadá, ale když dvakrát zaběhl 10,20, tak to je od něj veliký výkon,“ upozornil Juck.

Reklama