Hlavní obsah

Zkušený diskař Malina se po pěti letech vrací do špičky

KLADNO

Znovuzrození prožívá český diskař Libor Malina. V posledních dvou letech měl zdravotní problémy, s levým tříslem musel loni dokonce na druhou operaci a už to vypadalo, že kariéra desátého muže z olympijských her v Aténách je u konce. Skoro sedmatřicetiletý atlet se ale letos i při zaměstnání dokázal připravit a ve čtvrtek při veřejných závodech na Slavii v Praze hodil limit na mistrovství Evropy 62,81 metru. Na šampionát do Barcelony si bude muset vzít dovolenou.

Článek

Velkou formu měl naposledy v sezoně 2004, o rok později hodil nejdál 63,11 metru a před dvěma lety byl jeho nejlepší výkon sezony 63,10 metru. Nezažil mnoho roků v kariéře, kdy by tak dobře začal. Před splněním limitu totiž hodil při druhé lize minulý víkend ještě 61,91 metru. "Dost lidí to překvapilo," uvedl v rozhovoru pro ČTK Malina s úsměvem. "Možná trochu i mě, protože jsem vůbec nevěděl, co by z toho mohlo být," přiznal.

Před měsícem ho opět potrápil svalový problém v oblasti levého třísla. Proto má za sebou jen tři tréninky hodů a soustředil se hlavně na techniku. "Udělal jsem v tréninku to, co jsem potřeboval. A asi to bylo dobře," řekl Malina. Atletikou se letos chce hlavně bavit, i když vždy platil za poctivého sportovce. "Hodně lidí mě odepisovalo, i doma chtěli, abych skončil, ale já jsem rád, že jsem to všem ukázal. Teď se tím bavím a je sranda, že porážím profíky," liboval si.

V roce 2000 byl na plastice problémového třísla, do pořádku si dával achillovky i kotník. O rok později si hodil osobní rekord 67,13 metru. Pak prožil tři sezony, v nichž zářil a dostal se i do finále OH v Aténách. Od sezony 2005 ale jeho výkonnost klesala. Letos se při zaměstnání soustředil hlavně na speciální sílu. "Mám za život už tolik naházeno, stačí udělat dobře techniku," pochvaloval si zkušenosti. "Cítím, že jsem letos schopen hodit 65 metrů, když se do toho trefím," prohlásil.

Pracuje pro Prahu 4 v energetické firmě, která zásobuje tuto městskou část teplem. Když má čas, ještě se snaží si přivydělat jinde. Trénuje po večerech. A hodlá to tak dělat i dál. "Nebudu nic měnit, vždycky jsem se snažil chovat zodpovědně. I když chodím do práce, tak jsem profesionál," uvedl. Ale ví, že má určité hranice - časové i fyzické. "Musím trénovat tak, abych se nezabil. Po dvaceti letech jsem rozbitej. "Jednou jsem skákal trojskok a okamžitě mě všechno bolelo," smál se.

Letos bude opět po pěti letech reprezentovat, naposledy byl na MS v Helsinkách. O účast na OH v Pekingu ho na poslední chvíli připravil Jan Marcell. Jeho dnešní výkon v Chotěbuzi bude sledovat, protože pokud by ho talentovaný diskař nepřehodil, jel by Malina na mistrovství Evropy družstev za tři týdny do Budapešti. "A to znamená vzít si další dovolenou," konstatoval dvanáctinásobný mistr republiky.

Reklama