Hlavní obsah

Rekord Šebrleho v ohrožení? Clay chce zaútočit v Kladně

PRAHA

Desetibojařský souboj mezi světovým rekordmanem Romanem Šebrlem a momentálně nejlepším všestranným atletem Bryanem Clayem z USA se uskuteční v polovině června na kladenském Sletišti při 4. ročníku TNT - Fortuna Meetingu podle plánu. Šebrle ve čtvrtek rozptýlil obavy, že by se na víkendovém desetiboji v Götzisu zranil, když na začátku druhého dne v Rakousku odstoupil ze soutěže.

Článek

„Ne, nebylo to zranění. Sval se mi ale při rozcvičce stahoval a cítil jsem, že bych se při další námaze mohl v chladném počasí narvat. Nechěl jsem riskovat, a tak jsem odstoupil. Byl jsem i na sonografickém vyšetření u Pavla Koláře, ale žádné poškození svalových vláken se neprokázalo, byla to jen křeč. Dneska jsem normálně trénoval, Kladno by nemělo být problém,“ povídal spokojeně Šebrle, pro nějž je kladenský mítink prakticky poslední možností, jak se probojovat na mistrovství Evropy v Barceloně.

„Chci normálně závodit, určitě nebudu pod nějakým tlakem. Spokojený budu, když splním limit a zůstanu zdravý, ale doufám, že získám víc bodů,“ podotkl olympijský vítěz z Atén, pro nějž by vypsaná hodnota českým svazem 7850 bodů neměla být i po výkonnostním poklesu v posledních letech žádný problém.

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly

„V Barceloně budou medaile viset nízko. Předpokládám, že tam Evropané moc vysoké bodové hodnoty nenasbírají. Samozřejmě, že se může někdo objevit a všechno se vyvine jinak, ale teď to tak vypadá,“ vykládal v pětatřiceti letech nejstarší desetibojař světové špičky, jehož v posledních letech začaly pronásledovat zdravotní problémy. „Jsem rád, že mě to potkalo až teď, kdy mám za sebou velké závody a výhry.Věk nezastavíš, s tím se nedá nic dělat.“

Kladenský závod nemůže být ve skutečnosti slibovaným soubojem atleta veteránském věku a současné světové jedničky. Bude ovšem velice zajímavé sledovat, jestli Clay dokáže po götzisském vítězství zaútočit ne Šebrleho rekordní bodový součet z roku 9026 bodů z roku 2001. „Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, není myslitelné mít rekord nadosmrti. Bryan na něj má, ale nevím, jestli ho může překonat teď. Musel by mít hodně štěstí. Asi jako já tenkrát,“ přemítal svěřenec trenéra Dalibora Kupky.

„V Kladně se mu to může podařit. Závodí se tam dobře, obvykle fouká dobrý vítr, výhodou je i šest drah, díky čemuž to mají diváci k sektorům o kus blíž,“ pokračoval. „Bryan má ale proti mě nevýhodu v tom, že je už mistrem světa a olympijským vítězem. Já byl tenkrát po všem hladový, mé největší úspěchy se dostavily až po světovém rekordu. Možná to tak nebude, ale mám pocit, že mu bude chybět takový ten správný tah na branku.“

Desetiboji bude předcházet grilovačka

S Clayem a dalšími desetibojaři má Šebrle ještě před mítinkem domluvené i mimosportovní aktivity. „U nás na zahradě v Lysolajích budeme grilovat maso. Bryan tam už v minulosti byl. Pozval jsem i Kravčenka a Karpova. Jsme vícebojaři a držíme partu, všichni jsme kamarádi,“ prozradil.

Na startu TNT - Fortuna Meetingu se má objevit 32 desetibojařů a 29 sedmibojařek, ale startovní listina se ještě může změnit. „Už se omluvila olympijská vítězka Natalia Dobryňská z Ukrajiny. Je prý z formy a chce se připravit na Barcelonu. Místo ní by se mohla objevit Britka Jessica Ennisová, momentální světová jednička vítězka z Götzisu. Čekáme, že se ozve její manažer,“ sdělil ředitel závodu Zdeněk Lubenský.

Otazníky nad Hardeem

„Zatím nevíme, jestli můžeme počítat s Američanem Treyem Hardeem, který Götzis podobně jako Roman nedokončil. Má problém s tříslem a o startu loňského mistra světa se rozhodne až příští týden,“ pokračoval Lubenský.

Prozradil také, že se na Clayův start se svými kolegy připravoval půl roku, ale olympijský vítěz z Pekingu prý nemá žádné přehnané požadavky. „Do Prahy přiletí 9. července, třikrát si zatrénuje na Strahově a přespí v hotelu Pyramida. Pak se přidá k dalším atletům a během závodu bude nocovat v kladenském La Parku. Jistěže bude inkasovat vyšší startovné, ale to je součástí pokusu o světový rekord. Kdyby se mu to povedlo, bral by padesát tisíc dolarů,“ dodal.

Reklama

Související témata: