Hlavní obsah

Kladivářka Wlodarczykova myslí po dalším rekordu na pokoření osmdesátimetrové hranice

PRAHA

Deset dní před tím, než v neděli překonala Anita Wlodarczyková v Bydhošti výkonem 78,30 metru vlastní světový rekord v hodu kladivem, startovala na ostravské Zlaté tretře. Tam Polce forma ještě negradovala, ale na domácím mítinku už zazářila. Přesto možná lituje, že historické tabulky nepřepsala už v severomoravské metropoli.

Foto: universalsports.com

Anita Wlodarczyková pózuje u výsledkové tabule, na níž svítí světový rekord.

Článek

„Tušili jsme, že má velkou formu, a proto u nás měla slíbenou prémii za světový rekord ve výši dvaceti tisíc dolarů. Od Poláků toho podle mých informací asi nic moc nedostane, protože šlo povinný domácí start a peníze prý na něco takového neměli připravené,“ sdělil sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Jedna z mála, která může útočit na světové rekordy

„Škoda, byli bychom rádi, kdyby rekord hodila v Ostravě, ale je to sport a v něm se nedá nic naplánovat,“ pokračoval manažer. Světový atletický rekord je vždy mimořádnou událostí, protože většina platných maximálních výkonů stojí mimo dosah dnešní atletické generace. „Mezi ženami snad jen Isinbajevová v tyči, oštěpařky nebo Afričanky ve vytrvalostních bězích mohou vedle Wlodarczykové myslet na posouvání hranicí lidských možností,“ vyjmenoval Juck.

Závody kladivářů jsou přitom z bezpečnostních důvodů překládány na tréninkové plochy a nebo jako na Zlaté tretře posouvány o den dopředu. „Děláme to proto, abychom kladivu pomohli, protože na velké mítinky se nedostane. Problémem je jednak instalace kladivářské klece, a pak i fakt, že se na ploše vedle kladiva nemůže konat jiný závod. To by neúnosně natáhlo celý program,“ vysvětlil Juck. „I kdyby jsme jednou byli součástí Diamantové ligy, závody v kladivu se u nás budou s denním předstihem dál konat.“

Právě do nového elitního seriálu nebyli letos kladiváři vpuštěni a zdálo se, že se ocitli na okraji „atletické společnosti“. Podle Jucka ovšem není situace zase tak vážná. „Se vznikem Diamantové ligy se kladivo dostalo na úroveň chůze a vícebojů. Mají vlastní soutěže, které sice nevyprodávají stadióny, ale pro kladiváře to není zase tak špatné. Ve svém novém seriálu IAAF Hammer Throw Challenge mají prize money na úrovni bývalého světového finále,“ pravil.

Oslavu rekordu pojala tentokrát střídměji

Už loni v srpnu na mistrovství světa v Berlíně Wlodarczyková prvně vytvořila světové maximum. Hodem dlouhým 77,96 metru získala zlatou medaili a hned po vítězném pokusu nechala propuknout gejzír radosti a nadšení. Slavila však takovým způsobem, že si ještě během závodu natrhla vazy v kotníku a sezóna pro ní předčasně skončila. „Tím si dost uškodila, neboť přišla o několik lukrativních startů,“ poznamenal Juck.

Tentokrát zřejmě i pod vlivem této špatné zkušenosti oslavovala mnohem střídměji. „Emoce jsem měla víc pod kontrolou než v Berlíně,“ přiznala čtyřiadvacetiletá vrhačka. „Jsem šťastná, že se mi takový skvělý výsledek povedl už na začátku sezóny a také proto, že rekord padl na polské půdě. V Bydhošti je skvělý kruh, a ten mi hodně pomohl. Teď je mým dalším cílem stát se první ženou, která kladivem přehodí osmdesát metrů,“ dodala.

Reklama