Hlavní obsah

Špotáková chce na Diamantové lize v Římě získat ztracené sebevědomí

PRAHA

Dva mítinky Diamantové během tří dnů čekají atletické příznivce, ale málokdo je oba spatří na vlastní oči. Římské Golden Gala se koná ve čtvrtek a bude svátkem pro italské fanoušky. Hned v sobotu si přijdou na své jejich severoameričtí kolegové, neboť seriál pokračuje newyorskou Adidas Grand Prix.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková by v Římě ráda napravila nepodařené vystoupení ze Zlaté tretry.

Článek

Tím se ale kvůli konkurenci fotbalového mistrovství světa nová elitní atletická soutěž přeruší. Diamantová liga se znovu přihlásí až 3. července v americkém Eugene, ovšem pak bude s menší přestávkou pro mistrovství Evropy pokračovat prakticky týden co týden až do konce srpna.

Svoboda se opět utká s Roblesem

Ve startovní listině římského podniku figuruje česká pětice Petr Svoboda, Zuzana Hejnová, Jiřina Ptáčníková, Jarmila Klimešová a Barbora Špotáková. „Jen doufám, že mě nebude bolet achilovka,“ přála si posledně jmenovaná oštěpařka. „Potřebuji získat sebevědomí a doufám, že se mi to v Římě, kde budu házet poprvé, povede,“ říkala v dějišti mítinku jedna z ambasadorů Diamantové ligy. Jejími největšími soupeřkami by měly být Němky Obergföllová a Stahlová a Slovinka Ratejová, o vylepšení svého maxima bude usilovat Klimešová.

Tyčkařku Ptáčníkovou čeká těžká konkurence. Světová jednička Murerová z Brazílie, Polka Rogowská, Němka Spielburgová a Ruska Golubčiková jsou letos nejlepší na světě. Na první ženu tabulek Američanku Demusovou narazí v běhu na 400 metrů překážek i Hejnová. V překážkovém sprintu se Svoboda opět utká s famózním Kubáncem Roblesem, rychlí jsou i Jamajčan Thomas, Američan Wilson, Brit Turner a Brathwaite z Barbadosu.

Frydrych se napotřetí pokusí vyzrát na Thorkildsena

Římský olympijský stadión se těší na další galapředstavení Asafy Powella. Jamajčan měl smůlu při minulém vystoupení o diamanty v Oslu, kde ho o první čas roku (9,72) připravil vítr silnější o pouhou desetinku než dovolují pravidla. I tak je v čele tabulek výkonem 9,83 ze Zlaté tretry. Ve stejné disciplíně žen bude chtít potvrdit pověst nejrychlejší ženy minulých let Powellova krajanka Fraserová.

Do New Yorku cestují Věra Cechlová, Jaroslav Bába, Petr Frydrych a Michal Balner. Zatímco výškař Bába se zatím nedostal moc vysoko a dokonce nemá ani limit na ME v Barceloně, tak oštěpaře Frydrycha čeká už třetí velké mezinárodní měření sil. Letošní český objev se potká stejně jako v Oslu s Norem Thorkildsenem a Finem Pitkänäkim. Druhý muž letošních tabulek a svěřenec Jana Železného se bude snažit o první skalp olympijského vítěze Thorkildsena, s nímž těsně prohrál už na DL v Šanghaji. V souboji s americkými diskařkami by mohla Cechlová ohrožovat své letošní maximum 63,40 m.

Po Boltovi se odhlásil i Gay

Vydařený vstup do sezóny má i tyčkař Balner. Dobře začal už v hale, na MS v Dauhá nebyl daleko od medaile a vypadá to, že míří do světové špičky. „Má kvalitně natrénováno, za sedm let spolupráce si zažil detaily techniky, díky kompenzačním cvičením nemá žádné velké zdravotní problémy a výsledky se dostavují,“ chválil tyčkaře kouč Boleslav Patera. Balner si Diamantovou ligu vyzkoušel také už minulý pátek v Oslu. Hned v neděli pak startoval v české extralize na Strahově, kde za výhodných podmínek posunul své letošní maximum na 571 centimetrů. Pokoušel se i o český rekord (581). V New Yorku má šanci dokázat, že patří k nejlepším Evropanům.

Zámořský mítink je ochuzen o jeden z vrcholů sezóny. V běhu na 100 metrů se nepředstaví ani jeden ze dvou historicky nejrychlejších mužů planety. Po světovém rekordmanovi Usainu Boltovi z Jamajky, jenž se minulý týden odhlásil kvůli ztuhlé achillovce, zrušil start i Američan Tyson Gay. Trojnásobný mistr světa z Ósaky 2007 sice není zraněný, ale chybí mu kondice a je z formy. „Není pravděpodobné, že by nastoupil. Na stovku musí být sprinter špičkově připravený, a to on není,“ poznamenal jeho manažer Mark Wetmore.

Reklama