Hlavní obsah

Davisová se po deseti letech dočkala olympijské medaile

S desetiletým zpožděním se dočkala zlaté olympijské medaile bahamská sprinterka Pauline Davisová-Thompsonová. Původně druhá nejrychlejší žena dvoustovky na hrách v Sydney byla uznána vítězkou olympijského závodu po diskvalifikaci dopingové hříšnice Marion Jonesové. Oficiálního předání zlaté medaile se však dočkala Davisová až ve čtvrtek.

Článek

Současná členka mezinárodní federace IAAF převzala při ceremoniálu medaili z rukou kubánské atletické legendy Alberta Juantoreny. Cenný kov se však rozhodla věnovat všem občanům bahamských ostrovů. "Věřím, že jsem učinila lidi na Bahamách hrdými," oznámila nyní již čtyřiačtyřicetiletá bývalá atletka a pověsila medaili na krk premiérovi země Hubertu Ingrahamovi. "Nikdy jsem nereprezentovala sama sebe, ale celou zemi a každého z vás," dodala.

Mezinárodní olympijský výbor přerozdělil medaile ze závodu na 200 metrů loni v prosinci. Davisová-Thomopsonová je tak dvojnásobnou vítězkou ze Sydney, neboť vyhrála i štafetu na 4x400 metrů. O čtyři roky dříve v Atlantě získala se štafetou navíc stříbro a je nejúspěšnější sportovkyní bahamské historie.

Reklama

Související témata: