Hlavní obsah

Odložilův memoriál bude přehlídkou nejlepších českých atletů

PRAHA

Hlavně domácí atletické hvězdy, které se zúčastňuji mítinků Diamantové ligy, budou diváckým magnetem pondělního Memoriálu Josefa Odložila. Pražská Juliska slaví v těchto dnech padesáté výročí otevření a při kulatému jubileu se na oblíbeném atletickém stánku divákům představí například Barbora Špotáková, Denisa Rosolová, Petr Svoboda, Jakub Holuša nebo Petr Frydrych.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Denisa Rosolová se raduje z víězství v běhu na 400 metrů na Zlaté tretře.

Článek

Díky čtvrtečnímu vítězství v Římě se vrátila do pohody oštěpařská šampiónka Špotáková. Za sebou má z nedávné doby rozpaky z deštivé Zlaté tretry a snad i trable s bolavou achilovkou. Po vítězném pokusu dlouhém 68,66 metru, jímž zaostala pouze o 23 centimetrů za nejlepším letošním výkonem Rusky Marie Abakumovové, už světová rekordmanka věří, že má špatné dny za sebou.

Špotáková se těší na opravdové fanoušky atletiky

„Poprvé jsem se letos cítila odpočatá, věřím, že to bude už jenom lepší," říkala atletka pražské Dukly, pro níž je Juliska víc než domácí stadión. „Mám to tam ráda, je to mé oblíbené prostředí, těším se tam. Nechodí tam zase tolik lidí, přijdou jen skuteční fandové atletiky, kteří mají o závody zájem."

Cílem Denisy Rosolové při Odložilově memoriálu je čas pod třiadvacet sekund na dvěstěmetrové trati. Bývalá dálkařka a vícebojařka se úspěšně přeškoluje na běžecké disciplíny, na Zlaté tretře šokovala vítězstvím a nakročením do světové špičky na 400 metrů, něco podobného by ráda předvedla i na poloviční trati.

„V posledních dnech jsme se více věnovali tréninku, takže nevím, co mohu od svého vystoupení čekat. Zlomit hranici 23 sekud bych ale při příznivém počasí mohla. Dráha je na Julisce dost rychlá,“ přemítala původem vítkovická atletka.

Rosolová se rozhodla pro pátou dráhu

Od pořadatelů se jí dostalo privilégia vybrat si dráhu. Rosolová si zvolila pátou. „Rozhodla jsem se pro ní proto, že jsem letos už startovala ze třetí i čtvrté. Třeba budu i tímto způsobem stoupat nahoru,“ usmívala se třiadvacetiletá svěřenkyně Martiny Blažkové.

První závod na patnáctistovce, která je na počest Josefa Odložila radičně hlavní disciplínou mítinku, letos poběží Holuša, i když se spíš zaměřuje na osmistovku. Po sobotním newyorském vystoupení má nastoupit i oštěpař Frydrych, který sice za oceánem potřetí za sebou prohrál se světovou jedničkou Norem Thorkildsenem, ale opět předvedl dlouhý hod - 85,04 metru. Házet by měl po zranění i Frydrychův tréninkový kolega Vítězslav Veselý.

Bez Šahína a Majewského

V Římě se nepovedl závod překážkáři Svobodovi. Na Julisce si bude chtít spravit chuť v konkurenci Maďara Kisse a Američana Wilsona. Mezi startujícími se naopak kvůli neodpovídající výkonnosti neobjeví původně ohlášení světový rekordman na 3000 metrů překážek Šahín z Kataru a polský olympijský vítěz v kouli Majewski.

Hlavní část mítinku začíná v 17 hodin, vstupenky jsou zdarma na místě a diváci mohou při jejich slosování získat zajímavé ceny. Akcí „Zatočte s elekroodpadem“ se pořadatelé zapojili do ochrany životního prostředí a vyzývají fanoušky, aby na Julisku přinesli jakýkoliv vysloužilý elektrospotřebič.

Obdrží za něj drobný dárek, navíc dostanou slosovatelný kupón, na který je možné vyhrát další hodnotné ceny. Stejně jako v předchozích letech bude kvůli snadnějšímu cestování v pondělí odpoledne posílena doprava autobusu číslo 131 ze stanice metra Hradčanská na Julisku.

Reklama