Hlavní obsah

Šebrlemu by nevadilo, kdyby mu Clay v Kladně sebral rekord. Ten na něj ale nemyslí

KLADNO

Nejkvalitnější startovní listinu v dosavadní historii má 4. ročník vícebojařského závodu TNT – Fortuna Meeting. Na kladenském Sletišti se v úterý a ve středu představí značná část světové špičky desetibojařů, solidní úroveň by měla mít i soutěž sedmibojařek. Příčinou toho je skutečnost, že se mítink podařilo po třech letech dostat do nejvyšší série IAAF World Combined Challenge, do níž patří jen pětice vícebojařských podniků.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v jednom z předchozích soubojů s Bryanem Clayem.

Článek

Na kladenském startu se sejdou dva olympijští vítězové - Roman Šebrle z Atén a Američan Bryan Clay z Pekingu. S nimi poměří své síly další desetibojaři patřící do nejužší světové špičky jakou jsou Kazachstánec Dmitrij Karpov, Jamajčan Maurice Smith, Ukrajinec Oleksej Kasjanov, Rus Alexej Drozdov nebo Jake Arnold z USA.

Favoritkami soutěže žen jsou Ukrajinky Hanna Melničenková a Ljudmila Josipenková a Karolina Tyminská z Polska. O osobní zlepšení bude usilovat Eliška Klučinová. Z předních závodníků se kvůli zranění omluvili Američan Trey Hardee a Bělorus Andrej Kravčenko. Kvůli ztrátě formy zase nepřijela olympijská vítězka Natalia Dobryňská z Ukrajiny.

Je spokojený s tím, čeho dosáhnul

Jedním z lákadlem mítinku je možnost Clayova útoku na Šebrleho světový rekord, který všestranný český atlet vytvořil výkonem 9026 bodů v roce 2001 v Götzisu. Jenže Clay se takovými myšlenkami příliš nezabývá. „Na rekord moc nemyslím, na takový výkon se musí povést skloubit dohromady spoustu povedených věcí. Já jsem ale spokojený s tím, čeho jsem už dosáhnul, na dráhu půjdu s tím, abych předvedl nějaké pěkné výkony,“ uvedl den před závodem Clay.

„Jsem na podobné otázky zvyklý a nevyhýbám se jim. Jenže se teprve uvidí, jak se mi bude dařit. Na jaký bodový součet mohou po dvou dnech dosáhnout, bude jasné až po devíti disciplínách,“ dodal Clay, který letos vyhrál výkonem 8483 závod v rakouském Götzsu, který ovšem pokazila nepřízeň počasí.

Se Šebrlem, s nímž ho pojí přátelský vztah, se o rekordu nebavili. „Já určitě nebudu naštvaný, když by mi Bryan sebral rekord,“ přiznal slavný český atlet. „Přál bych mu to, navíc by nebylo špatné, kdyby se mu to povedlo v Kladně a rekord vlastně zůstal v Česku,“ přemítal Šebrle.

Na deštník nezapomene

O svém vystoupení mluví po nedokončeném desetiboji na konci května v Götzisu opatrně. „Sval mě už nebolí, ale trénink jsem spíš lechtal. Jde mi o to, abych splnil limit na mistrovství Evropy v Barceloně a nemusel žádat o divokou kartu. Ještě důležitější je, abych zůstal zdravý. Kdyby se mi něco stalo, už bych se do šampionátu těžko dával dohromady,“ pokyvoval hlavou.

Trochu se obává nestálého počasí, které v příštích dnech hrozí, a proto si nezapomene přinést na hřiště i deštník. „Snad se nebude opakovat z loňska první kladenský den a letošní druhý v Götzisu. To bylo asi nejhorší počasí, co jsem při desetiboji zažil,“ dodal Śebrle.

Reklama