Hlavní obsah

Zemaník vyhrál potřetí Běchovice, ženám vládla Stewartová

Jakub Zemaník vyhrál legendární závod Běchovice - Praha a titul mistra republiky v silničním běhu na 10 kilometrů slaví již potřetí. Vítkovický atlet v závěru předběhl loňského vítěze Víta Pavlištu i Viktora Šinágla a protnul cílovou pásku v čase 30:18. V elitní ženské kategorii zvítězila premiérově Moira Stewartová.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Česká běžkyně Eva Vrabcová se vrátila po mateřské pauze zpátky k atletice.

Článek

Navzdory komplikacím kvůli koronaviru se dnes uskutečnil již 124. ročník Běchovic a stal se tak nejdéle trvajícím nepřerušeným závodem na světě. Dosud tento primát měl maraton v Bostonu, ale ten se letos kvůli pandemii covidu-19 nekoná.

Tempo závodu dlouho určoval Šinágl a ještě v Hrdlořezském kopci vedl. V závěru se přes něj přehnal Pavlišta, ale nejvíce sil měl v posledních stovkách metrů Zemaník. Po dramatickém finiši tak navázal na svá prvenství z let 2015 a 2017. Pavlišta na Zemaníka ztratil sedm sekund, Šinágl patnáct.

Čtvrtý skončil další z favoritů a rovněž dvojnásobný vítěz Běchovic Jiří Homoláč a šestá medaile z mistrovství republiky mu unikla.

Mezi ženami triumfovala suverénně pětinásobná dráhová šampionka Stewartová. Triatlonistku a loňskou nečekanou vítězku Vendulou Frintovou porazila o minutu a půl a doběhla v čase 33:49. Třetí skončila pět měsíců po porodu bronzová medailistka z maratonu na ME 2018 Eva Vrabcová Nývltová.

Závod Praha - Běchovice, MČR v silničním běhu na 10 km:
Muži:
1. Zemaník (SSK Vítkovice) 30:18,
2. Pavlišta (Slovan Liberec) 30:25,
3. Šinágl (PSK Olymp Praha) 30:33.
Ženy:
1. Stewartová (Spartak Praha 4) 33:49,
2. Frintová 35:18,
3. Vrabcová Nývltová (obě PSK Olymp Praha) 35:52.

Reklama