Hlavní obsah

V červenci bude hitem duel Powella s Gayem, v záři se na Bolta chystají australští ragbisté

PRAHA

Letošní nejvyšší atletická událost, kterou představuje nový seriál závodů Diamantové ligy, se po třítýdenní přestávce rozeběhne v neděli 3. července mítinkem Prefontaine Classic v americkém Eugene. Větší zájem ale budou poutat až dva následující evropské podniky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Asafa Powell si při souboji s Tysonem Gayem troufá na ohrožení světového rekordu.

Článek

První velký duel letošní sezóny mezi sprintérskými hvězdami bude hostit 10. 7. mítink Aviva British Grand Prix v Gatesheadu. Na start závodu na 100 metrů se totiž postaví bývalý světový rekordman Asafa Powell z Jamajky a vicemistr světa z Berlína Američan Tyson Gay.

O dva dny dřív se má zase v Lausanne na dvojnásobné trati představit absolutní sprintérská jednička Usain Bolt. Trojnásobný olympijský vítěz poběží podle vyjádření svého manažera Rickyho Simmse na mítinku Athletissima 2010 poprvé od problémů s achilovkou, přičemž kvůli rehabilitaci odmítl koncem června start na jamajském mistrovství.

Bolt naposledy závodil v Ostravě na Zlaté tretře, kde neuspěl při pokusu o překonání světového rekordu na tři sta metrů. Jenže další závody musel vynechat kvůli ztuhlé achilovce. Trojnásobný světový rekordman pak absolvoval v Mnichově vyšetření u doktora Hanse Müllera-Wohlfahrta, který diagnostikoval zánět šlachy.

Šou za milión dolarů

Zdravotní problémy pronásledovaly po květnové exhibici v Manchesteru i Gaye. Původně chtěl v Gatesheadu startovat na dvoustovce, ale zřejmě kvůli dvoutýdenní přestávce vynucené bolestmi v zádech a svalovými problémy své plány pozměnil. „Běžet stovku s Asafou představuje dostat se k úvahám o času blížícím se 9,5 sekundy,“ konstatoval Gay.

Usain Bolt se má poprvé od zranění objevit na startu dvoustovky v Lausanne.foto: Právo/Jan Handrejch

„Tenhle souboj beru velice vážně,“ odpověděl na dálku Powell, „Určitě z něj vzejde skvělý čas, oba na něj máme. Naším cílem je světový rekord,“ pokračoval druhý Jamajčan v nejužší špičce, jehož osobní maximum je 9,72. Gay dokázal běžet ještě o tři setiny rychleji. Nejrychlejší stovku roku má na kontě časem 9,82 jeho soupeř, ale Boltův světový rekord má hodnotu 9,58.

Jamajský blesk možná v závěru sezóny nastoupí proti úplně jinými soupeřům než jsou dobře známí Gay nebo Powell. V polovině září by se měl totiž střetnout při šou v Sydny s nejlepšími hráči australského ragby. Soubojem s hvězdami NRL Billy Slaterem, Gregem Inglisem, Jarrydem Haynem a Michaelem Jenningsem by si měl vydělat milión dolarů. Informaci australských médií potvrdil i Boltům manažer Simms.

Reklama

Související témata: