Hlavní obsah

Špotákovou čeká bitva s Abakumovovou, pak si chce užít Den nezávislosti

PRAHA

Po třídenní přestávce se rozjíží nový seriál atletických mítinků Diamantová liga. Šestým dílem je podnik nazvaný Prefontaine Classic, jehož dějištěm je v sobotu americké Eugene. Pro české fanoušky je mítink lákavý hlavně díky souboji světové rekordmanky v hodu oštěpem Barbory Špotákové s její největší rivalkou Marií Abakumovovou. Nejlepší česká atletka, která je jedním z ambasadorů Diamantové ligy, se střetla s Ruskou už při úvodním podniku lukrativního seriálu v Dauhá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barboru Špotákovou čeká v sobotu další velký závod.

Článek

Abakumovová v katarské metropoli v polovině května předvedla zatím nejlepší výkon sezóny 68,89 metru, její přemožitelka z památného olympijského finále v Pekingu předvedla 67,33, třetí tehdy skončila Slovinka Ratejová (67,16). V Eugene tedy půjde o velice prestižní souboj tří momentálně nejlepších oštěpařek. Špotáková se pak zlepšila při červnové zastávce Diamantové ligy v Římě na 68,66.

Kvalitní trénink a kolaudace bytu

Závodnice pražské Dukly se v úterý vrátila z Nymburka a ještě ve středu absolvovala na Julisce kvalitní trénink. „Jsem sice docela dost unavená, ale potřebovala jsem přitrénovat, protože nyní mě čekají v podstatě jen samé závody. O víkendu jsem ještě stihla oslavu narozenin spojenou s kolaudací našeho bytu, takže mám nyní poměrně náročné období, navíc to vedro na svěžesti nepřidá,“ shrnula vrhačka své působení po nedávném úspěšném vystoupení na ME atletických družstev v Budapešti. Do Eugene letí v pátek ráno a v podstatě stráví den na cestě. „Doufám, že si v letadle trošku odpočinu, i když musím říct, že tento typ relaxace v dopravních prostředcích moc „neumím“. O vystoupení v Eugene toho moc nepovím. V podstatě nevím, co od sebe mohu očekávat. Určitě tam nejedu pro nějaký supervýkon, spíš pro dobré umístění, abych nasbírala nějaké další body,“ poodhalila své úmysly Špotáková. Do Prahy se vrací až v pondělí a v neděli ji čeká přesun do Portlandu. „Vzhledem k tomu, že bude právě 4. července, tedy pro Američany největší svátek, tak doufám, že se v Portlandu bude něco dít a třeba něco zajímavého zažiju. Na Den nezávislosti se docela těším. Času je sice málo, ale přeci jen,“ přála si.

Fraserová si chce po vyloučení v Římě spravit chuť

Z dalších disciplín budou v centru pozornosti hlavně sprinty. Na dvoustovce by se měla poprvé po netradičním závodě v Manchesteru představit americká hvězda Tyson Gay, jenž květnovou exhibici odnesl bolestmi v zádech a svalovými problémy. Na ženské stovce se zase čeká veliký souboj mezi Jamajčankou Shelly-Ann Fraserovou a domácí Carmelitou Jeterovou.   Prvně jmenovaná se pokusí o reparát za závod DL v Římě, kde ke všeobecnému překvapení ulila start a musela předčasně opustit arénu. „Chybný start mě šokoval, ale byla to moje vina, a to jsem jako pravý sportovec musela uznat,“ konstatovala spritérka, která v posledních dvou letech vybojovala zlato na olympiádě i světovém šampionátu. „Teď už mám římské zklamání za sebou. Soustředím se na Eugene a těším se na zbytek sezóny,“ dodala drobná sprinterka.

Reklama

Související témata: