Hlavní obsah

Semenyaová se zřejmě po návratu představí nejdříve v Evropě

Některý z evropských mítinků si pravděpodobně vybere mistryně světa v běhu na 800 metrů Caster Semenyaová pro svůj návrat na závodní dráhu. Poté, co se v úterý téměř po roční absenci dočkala svolení k návratu po sporech o její pohlaví, začíná s plnou přípravou a v brzké době by měla přiletět do Evropy.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

"Zkusíme najít jeden nebo dva mítinky v Evropě, než začne mistrovství Afriky v Keni," řekl ve středu trenér atletky Michael Seme. Africký šampionát startuje 28. července. Devatenáctiletá Semenyaová dostala zelenou od mezinárodní federace IAAF v úterý, závodit nesměla od loňského srpna, kdy se podrobila testům pohlaví.

Svou muskulaturou, vzhledem a raketovým zlepšením vyvolala spekulace, zda je žena či muž. Z uvažovaného comebacku již na juniorském MS, které se koná od 19. července v Kanadě, po středečních testech v Pretorii sešlo. Semenyaová tréninkově běžela dva šestisetmetrové úseky a nepřesvědčila o dobré formě.

"Místo minuty třicet běžela 1:38 a 1:35, což pro osmistovku není dobré. Na mistrovství v Keni už ale bude připravená," prohlásil Seme. "Teprve včera jsme se dozvěděli, že může zase závodit. Juniorský šampionát začíná devatenáctého, to je jako by to bylo už zítra. Musíte nám dát čas," dodal.

Reklama

Související témata: