Hlavní obsah

Koulař Machura poprvé pokořil hranici 20 metrů a pojede na ME

PARDUBICE

Koulař Remigius Machura mladší splnil na mítinku v Pardubicích limit pro mistrovství Evropy výkonem rovných 20 metrů, kterým si zároveň výrazně vylepšil svůj osobní rekord. Požadovaný limit atletického svazu překonal Machura o deset centimetrů.

Článek

Dosavadní maximum čtyřiadvacetiletého vrhače pražské Sparty přitom bylo o 40 centimetrů horší.

Na konci měsíce v Barceloně se Machura představí v soutěži koulařů spolu s Antonínem Žalským, který má letos na kontě výkon 20,53 metru. V české výpravě je momentálně 39 atletů.

Bývalý juniorský mistr Evropy Machura se na vrcholné akci objeví po čtyřleté odmlce - v roce 2006 startoval na evropském šampionátu v Göteborgu.

"Dělal jsem dílčí chyby v tréninku a upadl do špatného stereotypu. Letos jsem na to šel trochu jinak a přidal na intenzitě na úkor objemu," uvedl Machura na webu atletického svazu.

"Věděl jsem už delší dobu, že na to mám, ale pořád se mi nedařila skloubit síla s technikou. Vyšlo to až teď. V Pardubicích byly ideální podmínky a dobrá atmosféra, navzájem jsme se tam povzbuzovali," řekl syn a svěřenec bronzového medailisty z MS v Helsinkách 1983.

K lepším výkonům pomáhá koulaři také rodina. "Mám doma skvělou manželku i dcerku, které mi dělají výborné zázemí. Dřív, když mi nevyšlo pár závodů, tak jsem se užíral a začal řešit, co je špatně. Teď to snáz hodím za hlavu," dodal Machura.

Reklama

Související témata: