Hlavní obsah

Extrémní vytrvalecký závod v Údolí smrti poběží poprvé Čech, trénoval v sauně

BRNO

Jako první Čech v historii si vyzkouší čtyřicetiletý brněnský vytrvalec Daniel Orálek nástrahy extrémního závodu Badwater Ultramarathonu v americkém Údolí smrti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Závod, který pořadatelé označují za nejnáročnější běh na světě, měří 217 kilometrů a jeho součástí je čtyřkilometrové převýšení. Start je v pondělí u Solného jezera, cíl leží na úpatí hory Mt. Whitney.

Teploty až 50 stupňů 

Teploty na startu bývají až kolem 50 stupňů . "Hlavním cílem je tedy pochopitelně doběhnout," řekl před odletem do Ameriky Orálek. Při své premiéře si klade poměrně smělé cíle. Náročný závod chce absolvovat v čase pod třicet hodin, v optimálním případě na hranici těch nejlepších, tedy za 25 hodin.

Podle Orálka budou nejhorší vysoké teploty. Také proto trénoval mimo jiné i v sauně. "Běžecky jsem připraven dostatečně. Potřeboval jsem ale trochu vyzkoušet teplo," uvedl. V sauně trénoval celkem třikrát, přičemž dobu pobytu postupně prodlužoval až na čtyřicet minut. Půlhodinu přitom věnoval zátěži, když šlapal na šlapátku.

Před závodem se Orálek soustředí především na sebe. "Konkurenci vesměs neznám, každopádně na startu bude loňský vítěz a druhý v pořadí," uvedl brněnský vytrvalec, který si nedávno zaběhl osobní rekordy v maratónu a v závodě na 100 kilometrů na mistrovství světa v Maďarsku.

Reklama

Související témata: