Hlavní obsah

V Ústí se představí člen zlaté jamajské štafety z MS Clark

ÚSTÍ NAD LABEM

Za velkými atletickými mítinky v Ostravě a Praze zeje mezera, kterou by rádi vyplnili v Ústí nad Labem. Na severu Čech bude v úterý krom velké části domácí špičky startovat i jamajský sprinter Lerone Clark, člen vítězné štafety z loňského mistrovství světa.

Článek

Mítink má rozpočet 400 tisíc korun. "Takovou akci by za tyhle peníze udělali málokde. I některé hvězdy jsou tu jen za dopravu," řekl dnes ČTK organizátor Miroslav Vachuta. Ostravská Zlatá tretra má rozpočet okolo 30 milionů korun, mítink v Praze potřebuje na své fungování třetinu. "S nimi se srovnávat nemůžeme a ani nechceme. Vždyť u nás jsou atleti ubytováni na kolejích na Klíši a při zajišťování jejich startu sázíme spíš na kontakty a přátelství," dodal.

Hlavní ozdobou mítinku by měl být Jamajčan Lerone Clark, který patří do jamajské štafety a vloni s ní získal zlato na MS, i když ho pro finále nahradil Usain Bolt. V Ústí by chtěl atakovat desetivteřinovou hranici. Jeho letošním maximem je 10,10, osobním rekordem pak je 9,99 z loňského roku.

"Mám celkem formu a v téhle fázi sezony už by se pod deset běžet dalo, ale závisí na hodně věcech. Uvidíme," řekl Clark. Největším soupeřem by mu měl být nadějný Japonec Eriguči Masaši, který má osobní maximum 10,07.

Špičkový výkon slibuje i 110 metrů překážek, na nichž se představí aktuálně pátý muž světových tabulek Petr Svoboda. Cítí se prý minimálně na 13,3 sekundy a rád by atakoval i český rekord. Zajímavou podívanou slibuje i vrh koulí, v jehož startovním poli se představí Američan Russel Winger, který je s výkonem 21,25 metru v tabulkách letos osmý. Soupeřit by s ním měla kompletní česká špička, tedy Antonín Žalský i Remigius Machura.

Celkem by se mělo ve 13 disciplinách představit okolo 200 atletů. Pořadatelé očekávají, že by se měla minimálně zopakovat loňská návštěva 1500 diváků, mezi nimiž letos nebude chybět ani legendární kubánský výškař Javier Sotomayor. Mítink začíná v 16 hodin, vstup je zdarma.

Reklama