Hlavní obsah

Rutto vyhrál Chicagský maraton

Keňan Evans Rutto vyhrál prestižní Chicagský maraton při premiérovém startu na této trati. Pětadvacetiletý vytrvalec se navíc blýskl časem 2:05:50 hodiny, kterým jen o osm sekund zaostal za loňským rekordem závodu Američana Chálida Channučiho. Na nejrychlejší světový čas svého krajana Paula Tergata ztratil 55 sekund.

Článek

Rutto se odpoutal od vedoucí skupinky běžců po 32 kilometrech a ostře zvýšil tempo. V posledních kilometrech si vypracoval více než minutový náskok a získal tak cenné skalpy svých krajanů Paula Koeche a Daniela Njengy. "Když jsme se dostali na 32. kilometr, zdálo se mi, že už to ostatním tak neběží, a pokusil jsem se utrhnout," popsal svou taktiku vítěz.

Závod žen vyhrála Ruska Světlana Zacharovová, vítězka dubnového maratonu v Bostonu, která zaběhla čas 2:23:07 hodiny. S druhým místem se musela spokojit Rumunka Constantina Tomescuová- Ditaová, která většinu trati vedla.

Organizátoři ve snaze více závod zatraktivnit a zrychlit pozměnili oproti minulým ročníkům mírně trať. V závěrečných pěti kilometrech tak zmizelo šest obrátek.

Reklama

Související témata: