Hlavní obsah

Atletický šéftrenér je před Barcelonou optimistou, odhaduje zisk šesti medailí

PRAHA

Půltucet medailí z nadcházejícího mistrovství Evropy v Barceloně by byl podle šéftrenéra české atletické reprezentace Tomáš Dvořáka reálný obraz o síle současné české atletiky. Do katalánské metropole odcestuje v neděli 25. července 19 mužů a 22 žen, kteří se na přelomu letních měsíců pokusí v evropské konkurenci navázat na poslední konfrontaci zemí starého kontinentu v Göteborgu, kde čeští atleti v roce 2006 vybojovali čtyři cenné kovy.

Foto: Ivana Roháčková

Tři závodníci pražské Dukly budou v Barceloně hájit čest české oštěpařské školy: Petr Frydrych, Jakub Vadlejch a Vítězslav Veselý (zleva).

Článek

Tři z nich ovšem získali zástupci bývalé slavné atletické generace Jan Železný, Tomáš Janků a Roman Šebrle. Jediná, která bude moct navázat na medailovou niť, je Barbora Špotáková, která tehdy ze Švédska přivezla stříbro. Takže bude na „mladé směně“, aby vykročila ve stopách svých velkých vzorů.

Dvořák bude spoléhat hlavně na závodníky stojící v popředí evropských tabulek. Na prvního překážkáře Petra Svobodu, či oštěpařku Špotákovou, překážkářku Zuzanu Hejnovou a oštěpaře Petra Frydrycha, kteří figurují na druhých příčkách. „Čtrnáct atletů máme v elitní desítce. Tým je základem pro budoucnost našeho sportu, protože se jedná o převážně mladé atlety,“ pochvaloval si Dvořák.

Šebrle odjíždí s výpravou, ale v roli kandidáta pro funkci v EAA

Podle něj mají slušné ambice na přední umístění i další oštěpař Vítězslav Veselý, diskařka Věra Cechlová, Denisa Rosolová v závodě na 200 nebo 400 metrů, tyčkař Michal Balner, zástupkyně stejné disciplíny Jiřina Ptáčníková nebo štafeta čtvrtkařek.

„Určitě se nevrátíme bez medaile, samozřejmě však bude záležet i na síle soupeřů. V našich možnostech je zopakovat Göteborg, ale byl bych rád, kdyby bylo medailí víc. Půltucet je reálný předpoklad, musíme však brát v úvahu, že se jedná o sport. Spokojený budu s každou plackou, která přijde,“ přemítal Dvořák, který před čtyřmi roky v Göteborgu ještě vystupoval v roli desetibojaře a Barcelona bude pro něj ve funkci šéftrenéra prvním šampionátem pod širým nebem.

Jeho bývalý kolega Šebrle nebude kvůli přetrvávajícímu zranění v zemi čerstvých fotbalových mistrů světa startovat, přesto je členem výpravy. „Bude kandidovat ve volbách do Komise sportovců Evropské atletické asociace EAA,“ prozradil o nejslavnějším českém závodníkovi posledního období ředitel Českého atletického svazu František Fojt.

Špotákovou a Svobodu čeká ještě Diamantová liga v Monaku

Většina atletů v těchto dnech dolaďuje formu. Výjimkou jsou Špotáková a Svoboda, které čeká ještě ve čtvrtek další díl Diamantové ligy v Monte Carlu. „Chtěla bych se trefit do prvního pokusu, abych na Barcelonu pošetřila nějaké síly. Na druhou stranu bych ráda přivezla víc bodů než z posledních diamantových vystoupení,“ pokyvovala hlavou olympijská vítězka a světová rekordmanka.

„V Monte Carlu poběží světová špička na čele s Američanem Oliverem, který může klidně překonat světový rekord. Jsem zvědavý, jak z takového závodu vyjdu. Pak už budu odpočívat,“ usmíval se Svoboda, který bude ve Španělsku při pondělním slavnostním zahájení ME vystupovat jako vlajkonoš výpravy. „No, je to určitě veliká čest... Snad to ale nebude trvat moc dlouho, abych se na ploše stadiónu neupekl.“

Frydrych by rád napodobil svého trenéra Železného

Medailovými plány se netají Frydrych, který kvůli bolavým zádům musel vynechat poslední část sezóny a minulé dva týdny strávil přípravou v Nymburce. „Každý je k poražení, i světová jednička Thorkildsen. Vyhrát nad ním by však bylo dost obtížné,“ uvažoval sebevědomě vrhač, který má velkou motivaci v tom, že by případným vítězstvím mohl navázat na zlatou olympijskou medaili svého trenéra Železného z roku 1992. „Bylo by krásné ho napodobit, dokonce vím, kolik tenkrát hodil. Bylo to přesně 89,66 metrů. Už tenkrát jsem oštěp sledoval,“ pochlubil se Frydrych.

„Krokodýlí trénink“ nyní čeká na Hejnovou, nadějí na trati 400 metrů překážek. „Žádné starty už nemám v plánu. Budu jen čekat na odlet a na závod. Nebudu vykládat o konkrétních plánech, cílem je finále a v něm ať se děje vůle boží,“ uzavřela běžkyně, která má v plánu i účast ve štafetě.

Nominace českách atkletů
Muži
Jaroslav Bába (výška), Michal Balner (tyč), Petr Frydrych (oštěp), Jakub Holuša (800 m, 4x400 m), Jan Kudlička (tyč), Remigius Machura (koule), Libor Malina (disk), Jan Marcell (disk), Martin Mazáč (110 m př.), Roman Novotný (dálka), Josef Prorok (400 m př., 4x400 m), Petr Svoboda (110 m př.), Petr Szetei (200 m, 4x400 m), Michal Uhlík (400 m př., 4x400 m), Jakub Vadlejch (oštěp), Jan Veleba (100 m), Vítězslav Veselý (oštěp), Jiří Vojtík (200 m, 4x400 m), Antonín Žalský (koule).
Ženy
Jitka Bartoničková (400 m, 4x400 m), Zuzana Bergrová (400 m př., 4x400 m), Kateřina Cachová (sedmiboj), Věra Cechlová (disk), Kateřina Čechová (100 m), Zuzana Hejnová (400 m př., 4x400 m), Jana Kárníková (koule), Jarmila Klimešová (oštěp), Eliška Klučinová (sedmiboj), Lenka Ledvinová (kladivo), Marcela Lustigová (3000 m př.), Romana Maláčová (tyč), Lenka Masná (800 m), Lucie Pelantová (20 km chůze), Jiřina Ptáčníková (tyč), Denisa Rosolová (200 m, 400 m, 4x400 m), Jana Slaninová (4x400 m), Zuzana Schindlerová (20 km chůze), Kateřina Šafránková (kladivo), Barbora Špotáková (oštěp), Lucie Škrobáková (100 m př.), Kristina Volfová (400 m př.).

Reklama