Hlavní obsah

Koulaři Haborákovi hrozí po dalším dopingu doživotní trest

BRATISLAVA

Slovenský koulař Milan Haborák měl při mimosoutěžní kontrole podruhé v kariéře pozitivní test na doping. Hrozí mu za to doživotní zákaz startů. Slovenským médiím to řekl na tiskové konferenci šéf tamní antidopingové agentury ADA Miroslav Motyčík.

Článek

Sedmatřicetiletý Haborák neprošel testem z 21. června. V laboratoři v rakouském Seibersdorfu bylo ve vzorku zjištěné nadměrné množství anabolického steroidu stanozolol, třebaže povolená hranice byla překročena jen těsně. Výsledek ale potvrdila i zkouška B.

Haborák už má za sebou dvouletý trest, který mu vypršel v červenci 2006. Jeho příčinou byl pozitivní test na peptidický hormon hCGF při mítinku v Madridu v létě 2004. Tehdy vyšel výsledek najevo v době olympijských her v Aténách a nominovaný Haborák musel dějiště opustit.

Haborák drží slovenský rekord pod širým nebem výkonem 20,87 metru z roku 2004. Jeho výsledkovým maximem na velkých akcích byla vedle čtvrté příčky z mistrovství světa juniorů sedmá místa na ME či halovém MS. Jeho letošní maximum mělo hodnotu 19,84, čímž se kvalifikoval na ME v Barceloně.

V případě udělení doživotního trestu bude Haborák následovat svého reprezentačního kolegu Mikuláše Konopku. Držiteli slovenského historického maxima 21,57 z haly a halovému mistru Evropy z Birminghamu 2007 ukončilo kariéru druhé provinění proti pravidlům o dopingu v roce 2008.

Reklama