Hlavní obsah

Žádný respekt, rekord si Ptáčníková osahává při tréninku

PRAHA

Ještě před rokem a půl se Jiřině Ptáčníkové o takových výškách ani nezdálo. Jejím soupeřem byla spíše hranice limitu na velkou soutěž, národní rekord Kateřiny Baďurové jí tehdy byl decimetry vzdálen. Jenže strmý růst nastartovaný přechodem pod trenérská křídla jejího otce a Nikolaje Gorožkova ji katapultoval o několik pater výše

Foto: Petr Horník, Právo

Skokanka o tyči Jiřina Ptáčníková

Článek

A tak může 475 cm padnout při každém jejím startu, třeba hned ve čtvrtek v Monaku. Vždyť o víkendu v Třinci přinutil laťku položenou o centimetr výše k pádu jen lehký dotyk jejího těla.

Ale hlavní úkol byl splněn – Ptáčníková si v závodě vyzkoušela atak výšky, kterou letos v Evropě ještě nikdo nepřekonal. „Jsem ráda, že jsem se na ni dostala ještě před mistrovstvím Evropy v Barceloně. Vždycky si tu výšku potřebuju nejprve osahat,“ vysvětlovala.

Na to, že se jednalo teprve o seznamovací skoky s rekordní výškou, neprojevovala k ní Ptáčníková přehnaný respekt. „Ty skoky byly dobré, vůbec to nevypadalo beznadějně,“ uvědomovala si. Čím to? „My v tréninku nezkoušíme třeba 440. Dávám si tam 480 nebo 490, abych si na ty výšky zvykla. Snažím se pak aspoň dotknout nohama, a když pak takové výšky vidím v závodě, nemám z nich žádný respekt,“ prozrazuje jeden z receptů Gorožkova.

Tyčkařka Jiřina Ptáčníková na mítinku Zlatá tretra v Ostravě.foto: Právo/Jan Handrejch

Rozbourali jsme tréninky a vyladili techniku

S jeho pomocí odbourala psychický blok z úvodu sezóny. „To jsem se dost trápila, nemohla jsem udělat pořádný skok v tréninku ani v závodě,“ vzpomíná na trápení, které se s rostoucím počtem závodů a s nimi spojeným cestováním spíš prohlubovalo. „Až pak jsme to rozbourali pár tréninky, vyladili techniku a teď jsem si potvrdila, že jsem na dobré cestě,“ říkala s úlevou, když si v Třinci vylepšila osobní rekord na 466 cm.

Do Barcelony tak vyrazí s čistou hlavou. A také v pozici páté nejlepší Evropanky, pokud se dnes v Monaku neposune ještě výš. „Ale já na tabulky vůbec nekoukám, zatěžovalo by mě to,“ nechce slyšet o pozici kandidátky na medaili. „Když zopakuju umístění z Dauhá, budu úplně spokojená, vždyť konkurence bude obdobná. Sice bez Brazilky a Američanky, ale s třetí Ruskou a Němkou,“ srovnává. V Kataru na halovém mistrovství světa byla letos pátá. Ale pokud by se přes rekordní výšku přenesla v pravý čas, určitě by se bez medaile nevracela...

Reklama

Související témata: