Hlavní obsah

Hejnová hladce v semifinále 400 m překážek, Cechlová končí

BARCELONA

Zuzana Hejnová a Zuzana Bergrová postoupily na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně do středečního semifinále závodu na 400 metrů překážek. Hejnová, která je považována za jednu z českých medailových nadějí, svůj rozběh vyhrála a celkově dosáhla pátého času 55,36 sekundy.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Zuzana Hejnová (vpravo) spěchá pro suverénní vítězství v rozběhu závodu na 400 metrů překážek na ME v Barceloně.

Článek

Neuspěla naopak diskařka Věra Cechlová, bronzová medailistka z MS 2005, která v kvalifikaci neměla ani jeden platný pokus. Ve všech hodech úmyslně přešlápla, neboť první dva pokusy byly krátké, jen na hranici 50 metrů, a ve třetí sérii disk zavadil o ochrannou síť.

Diskařce Věře Cechlové šampionát vůbec nevyšel.foto: ČTK/AP/Matt Dunham

"Tohle budu těžko rozdejchávat. Přitom jsem se v rozhazování cítila skvěle a hodila lehce šedesát," řekla se slzami v očích Cechlová. K účasti ve finále by jí stačilo 56 a půl metru.

Třiadvacetiletá Hejnová už před rozběhem tušila, že si nebude muset sáhnout na dno sil, naopak nějaké chtěla ušetřit. A to se jí povedlo. "Musela jsem mezi překážkami běžet rychle, ale na konci jsem to vypustila a hlídala jsem si to," prohlásila v cíli. Za poslední překážkou se ohlédla po soupeřkách a svou pozici si kontrolovala na tabuli s přímým přenosem. "Viděla jsem, že to je v pohodě," řekla.

Juniorská mistryně Evropy a vicemistryně světa byla překvapená, že před závodem cítila nervozitu, i když si to nechtěla připouštět. Dokonce špatně spala. "Teď to snad opadne. Určitě to bude v semifinále lepší, protože jsem dlouho nezávodila," uvedla.

Stres prý možná cítila i proto, že nerada závodí ráno. To už ji příště mine, neboť semifinále je na programu ve středu ve 20:15. Nevadí jí ani velké teplo. "Jsme aklimatizovaní od nás, tady se to u moře líp snáší," podotkla.

Bergrová obsadila poslední postupové místo

Bergrová skončila ve svém rozběhu přesně podle papírových předpokladů čtvrtá, tedy za přímými postupovými místy, a musela čekat, zda jí bude na semifinále stačit výkon 56,55 sekundy. Nakonec jím obsadila šestnáctou, poslední postupovou pozici. Vypadla Kristina Volfová (58,42).

"Uf, aspoň to můžu napravit," konstatovala Bergrová s úlevou po doběhu posledního závodu. Na jejím výkonu se mohla projevit skutečnost, že běžela v nevýhodné první dráze. "Nic moc, ale lepší než osmá," poznamenala. Startovala za Bulharkou Stambolovovou, která rozběh jasně vyhrála. "A jak mi utekla, neměla jsem kontakt. Nebylo to povedené," doplnila.

Už předem ale tušila, že bude muset spoléhat na čas. "Papírově byly holky lepší," přiznala. Navíc byla i ona nervózní. "Když jsem přišla na stadion. Možná jsem byla i přemotivovaná," připustila. Ani technicky se jí závod nepovedl. "Cupitala jsem tam, na to, jak mám dlouhé nohy. Jak říkám, ve středu bude oprava," prohlásila před semifinále.

V něm poběží v nových tretrách, ve stejném modelu, v jakém závodí i jamajský fenomenální sprinter Usain Bolt. "Jsou superlehké, nespadnu s nimi na zem, když si je vezmu do ruky. A jsou také stabilnější. A aspoň budu dobře vypadat," prohlásila Bergrová při pohledu na oranžové boty, které používá i překážkář Petr Svoboda.

Zklamaná Kristina Volfová, pro níž skončilo ME v Barceloně už po prvním rozběhu závodu na 400 metrů překážek.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

V kvalifikaci koulařek skončila Jana Kárníková výkonem 15,56 metru poslední. Ve večerním finále bude 14 závodnic, které překonaly postupový limit 17,50.

V úterý se na ploše Olympijského stadiónu představí výškař Jaroslav Bába (start kvalifikace v 19.10), oštěpařky Jarmila Klimešová a Barbora Špotáková (start kvalifikace sk. A v 19.05, resp. sk. B 20.30), sprinter Jan Veleba (rozběhy stovky od 19.15) a půlkařka Lenka Masná (rozběhy osmistovky od 20.10).

Jemeljanov vybojoval první zlato

První zlatou medaili na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně získal devatenáctiletý ruský chodec Stanislav Jemeljanov. V závodu na 20 kilometrů dnes vyhrál o 28 sekund před olympijským vítězem z padesátikilometrové trati Italem Alexem Schwazerem.

Bronzovou medaili z minulého evropského šampionátu v Göteborgu 2006 obhájil portugalský reprezentant Joao Vieira. Čeští chodci na startu chyběli.

ME v atletice - Barcelona
Muži:
20 km chůze: 1. Jemeljanov (Rus.) 1:20:10, 2. Schwazer (It.) 1:20:38, 3. Vieira (Portug.) 1:20:49, 4. Heffernan (Ir.) 1:21:00, 5. Rubino (It.) 1:22:12, 6. Krivov (Rus.) 1:22:20.
400 m - rozběhy: 1. Bingham (Brit.) 45,49.
Kladivo - kvalifikace: 1. Charfreitag (SR) 77,70.
Ženy:
400 m př. - rozběhy: 1. Anťuchová (Rus.) 54,29, ...5. Hejnová 55,36, 16. Bergrová 56,55 - postoupily, 29. Volfová (všechny ČR) 58,42 - vyřazena,
Dálka - kvalifikace: 1. Kolčanovová (Rus.) 687.
Koule - kvalifikace: 1. Kleinertová (Něm.) 18,98, ...19. Kárníková (ČR) 15,56 - vyřazena.
Disk - kvalifikace: 1. Grasuová (Rum.) 62,10, ...Cechlová (ČR) bez platného pokusu - vyřazena.

Reklama

Související témata: