Hlavní obsah

Připadal jsem si jak pytlík s vodou, říkal po postupu nevyspalý Svoboda

Michal Osoba (Barcelona)Právo

Běhat závody dopoledne? To není nic pro Petra Svobodu. Přesto překážkář svůj rozběh na mistrovství Evropy v Barceloně hladce zvládl, když vyhrál výkonem 13,50 sekundy. Semifinálový a snad i finálový běh čeká letos nejrychlejšícho Evropana v pátek. Naštěstí pro něj v obou případech tentokrát už během večerního programu.

Foto: Tibor Alföldi , ČTK

Petr Svoboda se po rozběhu polévá v barcelonském horku vodou.

Článek

Po vítězném rozběhu jste se netvářil zrovna nadšeně...

Když mně nevyhovuje vstávat v sedm ráno.... Zaplaťpánbuh, že to takhle dopadlo. Zůstal jsem sedět na startu, protože Olijars mi předtím ukázal, že je lepší počkat, než to zkoušet trefit. Obzvlášť v rozběhu, nechápu, proč to tak riskl a ulil. On, taková superstar a obhájce zlata. Je to holt jeho chyba

Co problém se stehnem, který jste zmínil před závodem?

Já bych to stejně nepřiznal. Mně nic není. Maximálně jsem unavený z toho vstávání, protože to mi fakt nedělá dobře, nohy mám pak úplně rozvláčné. Jak se ráno nevyspím, připadám si jak pytlík s vodou. V půl osmé jsem musel být na snídani, v osm jsme jeli. Já na to nejsem prostě zvyklý, normálně vstávám až v devět.

Nechtěl jste si cvičně vyzkoušet dřívější vstávání i v minulých dnech?

Vůbec. Ale šel jsem spát o půl jedenácté, to je oproti normálu o hodinu a půl dřív. Ono se říká, že před závodem by se nemuselo spát nějak extra moc, tak jsem doufal, že těch osm hodin bude stačit. No, nestačilo... Já jsem i docela blbě spal, byl jsem takový nervózní. Strašil mě ulitý start, navíc ve středu foukal docela nepříjemný vítr, nevěděl jsem, jak jsou na tom soupeři. Teď vidím, že velmi dobře.

Semifinále a finále už se běží ve večerním programu...

Tak si na hodinku zdřímnu přes den, taková odpolední siesta hodně udělá,

I krátká pauza mezi semifinále a finále vyhovuje?

Jsem zvyklý ze šampionátů běhat to po hodině. Přijít v té hodině na rozcvičovák, posedět, pokecat s maséry, vyklusat, udělat abecedu a jít na to...

Vnímal jste větší pozornost, když jste běžel s modrým číslem pro držitele nejlepšího letošního evropského výkonu?

Původně byl na něm černý nápis, pak ho změnili na bílý, aby to bylo lépe vidět. Ale já si na to vzpomněl až teď, jinak vůbec, možná jsem jen byl delší dobu v záběru.

Reklama