Hlavní obsah

Maratón na atletickém ME suverénně vyhrál Švýcar Röthlin

Maratón na atletickém mistrovství Evropy v Barceloně s velkým náskokem vyhrál pětatřicetiletý švýcarský běžec Viktor Röthlin, který tak navázal na stříbrnou medaili z minulého šampionátu v Göteborgu před čtyřmi lety. Domácího vytrvalce Josého Manuela Martíneze porazil o dvě minuty a 19 sekund, bronz získal Rus Dmitrij Safronov.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Švýcarský běžec Viktor Röthlin se raduje z vítězství v maratónu na ME v Barceloně.

Článek

Röthlin, který má i bronz z MS 2007 v Ósace, rozhodl o svém triumfu nástupem před třicátým kilometrem. Pak už jen razantně zvyšoval svůj náskok v čele, do cíle doběhl v čase 2:15:31."Tady v Barceloně mi to připadalo, jako by to byl můj první maraton. A na startu jsem nevěděl, jestli to nebude taky můj poslední," řekl Röthlin. "Ale běhání v takovém horku mám rád, navíc ve srovnání s Ósakou (z MS 2007 má bronz - pozn. red.)  tady bylo ještě chladno. Jsem šťastný, že jsem zpátky," dodal švýcarský vítěz.

Obhájce prvenství Ital Stefano Baldini závod nedokončil. V polovině trati přitom byl ještě na šestém místě s minimálním odstupem za vedoucím Francouzem Jamesem Theurim, ale krátce poté vzdal.

Italští maratónci zůstali bez medaile, třebaže na bronz dlouho útočil Ruggero Pertile. Toho však krátce před cílem zpomalily křeče, Safronov ho předběhl a nakonec mu utekl o více než minutu a čtvrt.

Mistrovství Evropy v atletice v Barceloně:
Finále:
Muži:
Maratón: 1. Röthlin (Švýc.) 2:15:31, 2. Martínez (Šp.) 2:17:50, 3. Safronov (Rus.) 2:18:16, 4. Pertile (It.) 2:19:33, 5. Villalobos 2:19:56, 6. Iglesias (oba Šp.) 2:20:14.

Reklama