Hlavní obsah

Výprava uspěla ze 30 procent, medailí jsem čekal víc, přiznává Dvořák

Barcelona

Před mistrovstvím Evropy v Barceloně byl Tomáš Dvořák plný očekávání. Trojnásobného mistra světa v desetiboji čekala první velká venkovní akce v roli šéftrenéra a ve výpravě měl minimálně půltucet medailových nadějí. Jenže domů se dnes vrací s cenným kovem jen Barbora Špotáková. Na medaile byl horší naposledy šampionát v roce 1938...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Šéftrenér české atletické reprezentace Tomáš Dvořák

Článek

Jaké je vaše hodnocení evropského šampionátu?

Sám jsem čekal medailí víc, nicméně to byl šampionát se spoustou finále. Takže nemůžu říct, že jsem spokojen, ale ani to, že také jsem nespokojen. Fotbalovým žargonem chybělo trochu štěstíčka. Myslel jsem si, že náš mladý je už i zkušený, ale zjevně jim ještě krůček chybí.

Jen tři atleti z 41 si v Barceloně udělali osobní rekordy. Právě na šampionátech by si je ale měli vytvářet...

Měly by si dělat na této soutěži, i když třeba v bězích nejsou na podmínky. Ale čekal jsem, že osobáků padne víc.

Počet finálových míst je jistě potěšitelný, ale veřejnost většinou zajímají jen medaile.

Fandovi sportu, který nevnímá, že je krásné být čtvrtý, pátý, šestý v Evropě, bych to těžko vysvětloval. Na druhou stranu je to krůček pro mladého atleta a je na čem stavět. Bodově to byl vydařený šampionát. V medailích samozřejmě zaostáváme, tam je jakékoliv vysvětlování zbytečné. Výprava byla úspěšná ze třiceti procent, protože dostat se mezi osm nejlepších v Evropě je úspěch, zvlášť u těch mladých, kteří to mají ve velké míře před sebou. A někdy si říkám, že je možná lepší být čtvrtý a stavět na tom, než získat jednu medaili a spokojit se s tím.

Reklama

Související témata: