Hlavní obsah

Bude se šetřit. Za rok starty omezím, slibuje Špotáková

PRAHA

Věděla, že riskuje. Přesto se oštěpařka Barbora Špotáková rozhodla pro tuto sezónu přijmout roli ambassadorky nově vzniklého seriálu elitních atletických mítinků Diamantová liga. Nelituje, ale ví, že příští roky bude muset být opatrnější. Prioritou totiž bude světový šampionát v jihokorejském Tegu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková.

Článek

Plán této sezóny jí do značné míty určovaly termíny Diamantové ligy. Sama by se svým koučem Rudolfem Černým občas zvolila jiný program, asi by neriskovala zranění lokte na mítinku v Monte Carlu, které přišlo krátce před barcelonským evropským šampionátem a výrazně snížilo její naděje na zlatý útok. „Na druhou stranu to byl ideální rok pro účast v tomto seriálu, když bylo letos mistrovství Evropy. Svět bude větší závod,“ obhajuje své rozhodnutí.

Příští tři sezóny se totiž bude bojovat o prestižnější tituly než „jen“ o ty kontinentální. Za rok o světové v Tegu, za dva o olympijské zlato v Londýně, pak opět světový šampionát, který uvítá Moskva. A tak oštěpařská světová rekordmanka ví, že bude muset zvolit jinou taktiku...

„Budu to muset přehodnotit, nepotřebuju tolik dřít, abych si zničila achillovku,“ plánuje. I letos ji totiž brzdilo zdraví, loket by potřeboval víc odpočinku, než si mohla dovolit. „Ale myslím, že loket souvisí s tou achillovkou. Když nemůžete udělat správný pohyb nohou, tou rukou to chcete urvat, takže je to podle mě následek achillovky,“ přemítá nad svým letošním největším zdravotním neduhem.

K sedmi startům v Diamantové lize (poslední ji čeká ve čtvrtek v Curychu) letos přidala Zlatou tretru, Odložilův memoriál, mistrovství Evropy družstev, domácí šampionát a jedno kolo extraligy. Třetím místem v Barceloně (Němka může startovat jen jedna) si zajistila i start na Kontinentálním poháru ve Splitu první zářijový víkend. Celkem tedy třináct závodů, na oštěpařku pořádná porce. „Příští rok budu se závody šetřit,“ je rozhodnutá.

O tom, jestli spíše omezí závody před domácím publikem nebo Diamantovou ligu, bude jasněji až před startem nové sezóny. „Také záleží, na jakých závodech oštěp bude. Letos to vyšlo dobře, Dauhá není tak daleko a do Eugene bych musela stejně,“ ví, že její sponzor Nike si ji na svém domáckém mítinku nechce nechat ujít. „A do Šanghaje nebo do New Yorku jsem nemusela. To cestování totiž dává zabrat nejvíc,“ přiznává.

Reklama

Související témata: