Hlavní obsah

Hvězdy se spojily. Špotákovou bude trénovat Železný!

PRAHA

Barbora Špotáková a Jan Železný utvoří jeden tým. Oštěpařská světová rekordmanka přechází pod trenérská křídla trojnásobného olympijského vítěze. Den po stvrzení svého triumfu v prestižní Diamantové lize ohlásila Špotáková po jedenácti letech pod trenérem Rudolfem Černým přestup k oštěpařské legendě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Barbora Špotáková se polibkem loučí s trenérem Rudolfem Černým.

Článek

O propojení dvou klenotů české atletiky se šuškalo už od doby, kdy se Železný před čtyřmi lety proměnil ze závodníka v trenéra. Špotáková dlouho spekulace odmítala, pod Černým vybojovala pět medailí v řadě včetně olympijského a světového zlata. Až po této sezóně uznala, že je čas na změnu. "Není to rozhodnutí ze dne na den, dlouho jsem o tom přemýšlěla," přiznala.

Železný má v Dukle úspěšnou skupinu s finalisty letošního mistrovství Evropy Petrem Frydrychem, Vítězslavem Veselým a Jarmilou Klimešovou. Špotákové ale už v minulosti před šampionáty radil se správnou technikou. "A právě kolem techniky teď potřebuju nový impuls a na ni není nikdo povolanější než Honza Železný. To, co mi Ruda nabízel, by mě netáhlo dopředu," vysvětlovala Špotáková své rozhodnutí.

Barbora Špotáková na pátečním setkání s novináři.foto: ČTK/Michal Doležal

Vyhovovala jí volnost

Špotáková se pod vícebojařským trenérem Černým začala oštěpu věnovat po svém návratu ze studií v zámoří, vyhovovala jí volnost, kterou jí jako kouč dával. Příprava byla hodně zaměřena na kvalitní fyzičku, z čehož ale občas trpělo Špotákové tělo. "Rozhodla jsem se už běhém sezóny, kdy jsme se s Honzou domluvili. Nebylo lehké to Rudovi oznámit," přiznávala Špotáková. Spolu s ní od Černého za Železným odchází i talentovaný Jakub Vadlejch.

"Definitivně jsem se to dozvěděl až dnes ráno. Báře mohu jen poděkovat, že to se mnou tak dlouho vydržela a plnila úkoly, co jsem jí dával," řekl dojatý Černý a své už bývalé svěřenkyni daroval jedenáct žlutých růží. Za každý rok spolupráce jednu.

Špotáková ví, že změna nebude lehká. Jak pro ni, tak pro Železného. "Každý bude čekat, že když světový rekordman bude trénovat světovou rekordmanku, začnu házet 75 metrů. Ale tak jednoduché to není, je to trochu risk," uznává.

Barbora Špotáková s trofejí vítězky Diamantové ligy.foto: Právo/Petr Horník

"Samozřejmě to nebude snadné," uznává i Železný. "Je to takový úděl, že když se dostanete na vrchol a nevyhrajete, už to není dobré," ví z vlastní zkušenosti. "Ale nechci a ani nejde rozbourat všechno, co dělala, její trénink bude dál založen na běhání," plánuje Železný, jenž ani nemá obavy, že by se příchod nejlepší české atletky negativně podepsal na jeho ostatních svěřencích. "S nimi jsem to konzultoval jako s prvními," zdůrazňuje.

Reklama

Související témata: