Hlavní obsah

Radši budu skákat do dálky, než běhat čtvrtku, říká Bolt

KINGSTON

Až se Usainu Boltovi povede napodobit slavného Američana Carla Lewise obhajobou olympijských vítězství v bězích na 100 a 200 metrů v roce 2012 v Londýně, bude jamajský sprinterský fenomén hledat novou motivaci. Trojnásobný mistr světa a světový rekordman potvrdil, že na mistrovství světa v roce 2013 v Moskvě by mohl skákat do dálky a běžet závod na 400 metrů. Bolt o nových disciplínách dříve hovořil jen opatrně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Usain Bolt se trati 400 metrů bojí, ale až mu trenér nakáže, poběží ji.

Článek

"Mým cílem je obhajoba obou sprinterských zlatých medailí v Londýně, na to se soustředím nyní. Potom nejspíš budu hledat nové výzvy," prohlásil podle agentury Reuters Jamajčan, který v těchto dnech užívá volno po sezóně, kterou ukončil dříve kvůli bolavým zádům. "Opravdu si myslím, že bych byl dobrý dálkař. Nevím ale, co si o tom myslí můj kouč. Možná řekne, abych běhal jen čtyřstovku," prohlásil Bolt.

Mnoho expertů, fanoušků i samotný kouč Glen Mills žijí v přesvědčení, že Bolt by byl excelentní běžec na 400 metrů, samotný atlet se této trati ale bojí, neboť bolí. "Hodně lidí si to myslí, ale zkusím to, až řekne trenér. Možná to bude dobré, uvidíme," vykládal sprinter. "V tomto budu poslouchat svého kouče, už v minulých letech byl pro mě hlavní inspirací," uvedl.

Jo, to mě baví, řekl si Bolt v Ostravě

Samotný Bolt se ale hodně kloní spíš ke skoku dalekému. Odborníci se rovněž shodují, pokud by dokázal skloubit vysokou náběhovou rychlost s dobrým předodrazovým rytmem, že nejsou vyloučeny lety daleko za osm metrů. Jamajčan už jako dítě jako první atletickou disciplínu zkoušel skákat do dálky. Na chuť této disciplíně prý přišel při doprovodném programu ostravské Zlaté tretry před dvěma lety.

"Jen tak jsem si skočil, nic vážného, v tréninkovém oblečení. A myslím, že to bylo docela daleko. Tehdy jsem si řekl: Jo, to mě baví, to bych chtěl před koncem kariéry ještě vyzkoušet. Uvidíme, kdy se k tomu dostanu," povídal Bolt. Podle světového rekordmana Mika Powella je právě Bolt člověkem, který by mohl překonat jeho už takřka dvacet let starý výkon 895 centimetrů.

K tréninku se letos Bolt vrátí 4. října v Kingstonu, cílem pro něj bude mistrovství světa v korejském Tegu, kde bude obhajovat oba sprinterské tituly. Letošní sezónu bral jako oddychovou, na jejím konci prohrál s americkým rivalem Tysonem Gayem na mítinku Diamantové ligy ve Stockholmu.

Reklama