Hlavní obsah

Diamantová liga? Start vyšel, ale těžké roky teprve přijdou

PRAHA

Revoluční rok má světová atletika za sebou a manažeři čtrnácti elitních mítinků se můžou plácat po ramenou. Většina z předsevzetí, které si před vznikem přelomového konceptu Diamantové ligy dali, se jim povedla naplnit. Ale pozor na předčasné závěry, teprve v dalších třech letech se naplno ukáže životaschopnost tohoto projektu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Barbora Špotáková s trofejí pro vítěze Diamantové ligy.

Článek

Finálové večery v Curychu i Bruselu se závěrečným rozdáváním diamantů (byť nakonec jen ve skleněné podobě) dávaly zapomenout na trochu rozpačitý rozjezd seriálu s mimoevropskými mítinky, které nejen ve zpracování přenosů trochu pokulhávaly. „Kamarádi, co se byli v Curychu podívat, původně zvažovali, jestli pojedou na mistrovství Evropy, nebo na finále Diamantové ligy a říkali, že byli nadšení, že si vybrali Weltklasse,“ vypráví oštěpařka Barbora Špotáková, jedna z ambassadorek seriálu a také jedna z jeho vítězek.

Hvězdy si nepomohly

Právě pravidelnější střety atletických es podobně jako na velkých šampionátech měly být jedním z motivů celého seriálu. „A to se úplně nepovedlo. Širší špičce ten seriál určitě prospěl, dostanou se k lepším prize money, ale pro ty úplně top atlety to velký posun nebyl,“ říká manažer elitních českých atletů i mítinku Zlatá tretra Alfons Juck. A tak se letos marně čekalo na souboj tria sprinterských titánů Bolta, Gaye a Powella, ale ani třeba v ženském oštěpu se Špotáková se svými největšími soupeřkami neutkávala.

A to se letos nekonalo mistrovství světa ani olympiáda. Proto bude pro budoucnost Diamantové ligy klíčové, zda si zachová úroveň i v sezóně s celosvětovým vrcholem. „Bude to těžší, nevím, kdo bude ochotný jít do role ambassadora,“ upozorňuje Juck na pravděpodobnou neochotu hvězd upisovat se k sedmi povinným startům na různých kontinentech.

Ostatně už letos organizátorům sázka na některé ambassadory nevyšla: ruská tyčkařka Isinbajevová vynechala celou sezónu, etiopský vytrvalec Bekele a americká čtvrtkařka Richardsová ji pro zranění ukončili předčasně.

Ředitele mítinků tedy čeká spousta práce s přesvědčováním největších es. „Ale to uskupení je silné, finančně na tom budou ještě lépe, povedla se jim zhodnotit televizní práva. I když za cenu toho, že v řadě zemí mítinky vysílaly privátní kanály, což zase jde proti snaze o co největší popularizaci atletiky,“ říká předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník, jenž je současně i Špotákové manažerem.

Mítinky asi zůstanou

Valná hromada Diamantové ligy bude v příštích dnech a týdnech hledat optimální podobu pro příští sezónu. „Nemám ale signály, že by se struktura seriálu měla měnit, i když se může objevit tlak na mítinky, které neplnily ta kritéria,“ očekává Varhaník.

„Ale ty vazby jsou na obchodní úrovni, muselo by nastat vážné porušení těch regulí, aby mohl být nějaký mítink vyřazen nebo by o to musel sám požádat. Nemám ale zprávy, že by se tak stalo. Pouze se hovoří o tom, že by v Londýně se místo dvou dnů závodilo jeden jako na ostatních mítincích,“ říká Juck, jehož Zlatá tretra by se ráda v budoucnu rovněž ráda do seriálu dostala.

„Jsme na to připraveni, ale hovoří se i Moskvě, kde se koná za tři roky mistrovství světa nebo o Rio de Janeiru, což by zase bylo zajímavé z pohledu rozšíření seriálu do Jižní Ameriky,“ vypočítává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články