Hlavní obsah

Koulař Machura byl pozitivní na růstový hormon

PRAHA

Českou atletikou otřásá pořádná dopingová aféra. Účastník letošního mistrovství Evropy v Barceloně Remigius Machura mladší měl pozitivní dopingový test na růstový hormon. Koulař provinění odmítá a dnes zahájí boj za očištění svého jména.

Foto: www.graf.cz

Koulař Remigius Machura mladší

Článek

Začátkem srpna se čtyřiadvacetiletý bývalý juniorský mistr Evropy dozvěděl pozitivní výsledek mimosoutěžního testu. „Byl jsem v šoku. Rozhodně si nejsem vědomý, že bych tuhle látku užil,“ ujišťuje. Pozitivní výsledek přineslo ale i vyhodnocení B vzorku.

Dnes zasedne disciplinární komise Českého atletického svazu, jejímž předsedou je ekonom Miroslav Ševčík, a bude se Machurovým proviněním zabývat. Koulaři pražské Sparty, který má až do vyřešení případu pozastavenou činnost, hrozí až dvouletý distanc. Vzhledem ke spletitosti případu ale není vyloučeno, že se rozhodování protáhne.

Pokud totiž bude Machura skutečně potrestán, stane se teprve druhým sportovcem na světě, jenž byl z užití této látky usvědčen. Prvním odhaleným případem byl v listopadu loňského roku britský ragbista Terry Newton.

Česká disciplinární komise se s tímto prohřeškem setkává poprvé, u Machury navíc nešlo o několikanásobné překročení povolené hranice růstového hormonu. „Sháněl jsem si o tom dost informací, jsem připraven jít i do sporu,“ hájí se koulař.

Jméno Machura se před disciplinární komisí neobjeví poprvé, před 25 lety měl pozitivní nález na stanozolol koulařův otec a trenér Remigius Machura starší, který na něj byl pozitivně testován při Evropském poháru v Moskvě. K použití zakázané látky se přiznal s tím, že ji užil v zájmu ochrany svého zdraví.

Poslední tresty v české atletice
Jaroslava Vaněčková (trojskok, 2007)
Michal Fiala (kladivo, 2006)
Lukáš Milo (sprint, 2005)
Martin Břeň (sprint, 2004)
Všichni byli potrestáni na dva roky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články